Vyšší ochrana pro napadené seniory. Policie je vyslechne jen jednou a s pachatelem se nepotkají

Policie i soudy mají nově jednat se seniory se zvláštním ohledem. Podle zákona teď patří mezi zvlášť zranitelné oběti trestných činů. Doteď do této skupiny spadaly jen děti do 18 let. Senioři tak dostanou právo na to, aby je vyslýchali jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s těmi, kdo jim ublížil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„To je velmi důležité, protože oběti – starší lidé – se často bojí toho, že budou konfrontováni s tím, kdo jim způsobil újmu, kdo jim způsobil to násilí. Samozřejmě to je obrana proti, aby v průběhu toho řízení ten starý člověk neutrpěl tak zvanou druhotnou újmu,“ říká ředitel sdružení Život 90 Jan Lorman.

Senioři budou mít také nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Popřípadě možnost vybrat si, jestli je vyslechne muž, nebo žena.

Mezi zvlášť zranitelné patří podle novely i oběti teroristického útoku, činů spáchaných pro příslušnost k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství a činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Předloha taky upravila vedení registru poskytovatelů pomoci obětem tak, aby tito lidé byli sami schopni si rychle vyhledat jednotlivé nabízené služby odborné pomoci. Částečně se rozšířilo oprávnění obětí, které nemluví česky, na překlad vybraných písemností.

ČTK, Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme