Výstřel francouzského snipera byla školácká chyba. Jsme lidé, ne stroje, říká expert

Policejní odstřelovač v úterý na západě Francie při projevu prezidenta Francoise Hollanda omylem postřelil dva lidi. Byla to školácká chyba, řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Lumír Němec, bývalý člen Útvaru rychlého nasazení a bývalý šéf SOGu, speciální protiteroristické jednotky Vojenské policie. Podobné chyby se podle něj neměly stávat, ale policisté a vojáci jsou pod dlouhodobým tlakem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní odstřelovač (ilustrační foto)

Policejní odstřelovač (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons

Jak se mohlo stát, že výborně vycvičený střelec náhodou vystřelí a zraní dva lidi?

Jednoznačně se jedná o selhání lidského faktoru, protože dnešní moderní zbraně mají blokaci spoušťového mechanismu, takže nemůže dojít k samovolnému výstřelu bez toho, aby střelec zmáčknul spoušť.

Ten člověk se zřejmě přesunoval z bodu A do bodu B a porušil základní bezpečnostní pravidlo, že má mít prst mimo spoušť. Měl prst na spoušti, a jestli zakopl, lekl se... Podle mého názoru se na 99 procent jedná o selhání lidského faktoru.

Elitní policejní sniper omylem vystřelil během Hollandeova projevu. Zranil dva lidi

Číst článek

Stávají se takové nehody často?

Na střelnici jsem se párkrát setkal s tím, že někdo břinkl prstem o spoušť. Ale většinou se jedná o civilisty. Ale stalo se to i v ozbrojených složkách. V reálném prostředí jsem se s tím nikdy nesetkal.

Takže nemáte informaci, že by se někdy něco podobného stalo v České republice?

Ne, o tom žádnou informaci nemám. Ti lidé prodělávají natolik intenzivní výcvik a měli by práci se zbraní znát na 100 procent, že by se školáckých chyb tohoto charakteru měli vyvarovat.

Lze podobným nehodám předejít?

Lumír Němec | Foto: Jana Trpišovská

Velice těžko. Je to vždycky na odpovědnosti jedince. Vy musíte mít ke zbrani neustále respekt, protože je to zbraň a může zabít. A podle toho se zbraní musíte i manipulovat. Jsou to základní bezpečnostní pravidla, která jsou vtloukána střelcům - ať už civilistům, nebo profesionálům - od samého začátku: abyste se vyvarovali výstřelu. U střeleckých výcviků se velmi dbá na to, aby při manipulaci se zbraní nebyl prst na spoušti, aby nedošlo k samovolnému výstřelu.

Jaký postih by hrozil tomu střelci, pokud by se něco podobného stalo v České republice?

Asi by byl služebně postižen a pak by to určitě mělo i nějaké právní důsledky, zřejmě neúmyslné ublížení na zdraví.

Myslíte si, že by to pro něj znamenalo konec u policie?

To bych předjímal. Tam se bude posuzovat spousta faktorů. Je ale potřeba si uvědomit jednu věc. Ti kluci, kteří dělají u ozbrojených složek, ať už u armády či policie, jsou pod neustálým obrovským tlakem a v podstatě drobnohledem veřejnosti. Očekává se od nich zásah v pravou chvíli.

Legendární odstřelovač Zajcev se narodil před sto lety. První zbraň dostal ve 12 letech

Číst článek

Ti kluci jsou vystresovaní, protože nikdy nevědí, jestli je někdo terorista, nebo ne. Ten dlouhodobý psychický tlak, který tady je během posledních dvou let, se na nich může podepsat. Lidé jsou ve stresu a pak udělají nějakou chybu. Je to lidský faktor.

Policisté i vojáci by ale měli být vycvičení na zvládnutí stresu.

Můžete být připravený a vytrénovaný na stres. Samozřejmě že nějakým způsobem se na to připravují. Ale pokud jste pod nějakým dlouhodobým stresem, nikdo vám neřekne, jak dlouho to vydržíte a jestli někdy uděláte chybu, nebo ne. To je kus od kusu a každý je individuální.

Můžete udělat desítky psychotestů a lékařských vyšetření, ale pak někdy uděláte chybu, to se může stát. Je to o lidech. Je to lidský faktor a nikdo vám nezaručí stoprocentně, že ten člověk neselže. Nejsme stroje, jsme lidé.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme