Vyznamenání jako náramek přátelství. Zeman na Hradě ocenil již 40 svých kamarádů

Pátečním oceněním Daniela Hůlky otevřel prezident Miloš Zeman již čtvrtou desítku lidí ze svého blízkého okolí, které ve své funkci ocenil právě 28. října. Medaile Za zásluhy totiž za poslední tři roky dostalo hned několik jeho blízkých přátel, politických spojenců, podporovatelů v prezidentské volbě či sponzorů jeho kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Daniel Hůlka obdržel medaili Za zásluhy

Zpěvák Daniel Hůlka obdržel medaili Za zásluhy | Zdroj: ČTK

V roce 2013, kdy Zeman udílel vyznamenání poprvé, bylo na seznamu 29 lidí hned 12 jemu blízkých osobností.

Na Hradě dostala tehdy medaili třeba herečka Jiřina Bohdalová nebo publicista, spisovatel a scénárista Zdeněk Mahler, kteří se Zemanem slavili jeho zvolení, nebo advokát Jan Kříž, podnikatel Jan Světlík či lékař, profesor Jan Dvořáček, kteří ho pro změnu podpořili v kampani.

Hned pět oceněných pak bylo se Zemanem spjato těsně politicky. Medaili totiž dostal třeba saxofonista Felix Slováček, který v roce 2013 neúspěšně kandidoval do sněmovny za SPOZ z 5. místa v Libereckém kraji, na kandidátkách tehdejších Zemanovců byli ale i další ocenění - třeba exministr průmyslu, Zemanův přítel a poradce Miroslav Grégr, olympijský vítěz ve střelbě z roku 1986 Jan Kůrka nebo Zemanův velký podporovatel, bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba.

Kauza fleecová mikina

O rok později se mezi 33 vyznamenanými objevilo “jen” sedm Zemanových přátel, strhli na sebe ale o to větší pozornost. Zřejmě největší upoutal režisér Robert Sedláček, který si pro medaili přišel ve fleecové mikině. S Milošem Zemanem je spojován v souvislosti s dokumentem Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny, který natočil v roce 2007 pro Českou televizi.

Forejt: Média šíří strach, jedna z vyznamenaných se bojí, že po ní budou házet rajčata

Číst článek

Dalším oceněným režisérem byl před dvěma lety také Filip Renč, který natočil Zemanovi předvolební klip za nízký honorář a podpořil jej výslovně před samotnou volbou. Za Zemana se ve volbách ale jasně postavila i ten rok oceněná zpěvačka Lucie Bílá, dlouholetá věrná podporovatelka Václava Klause.

Řád bílého lva pro Fica

Řád Bílého lva pak Zeman udělil kromě jiných dvěma svým přátelům. Například oceněný slovenský premiér Robert Fico ho navštěvoval na Vysočině i v době, kdy byl Zeman mimo politiku. Druhým vyznamenaným Zemanovým přítelem byl bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky, který českého politika podpořil po společném setkání v prezidentské kampani v prosinci roku 2012.

Vyznamenání z rukou prezidenta se dočkal i přednosta ortopedické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka Pavel Dungl. Ten se v minulosti staral o poslední dvě české hlavy státu, Zemanovi například v únoru 2012 operoval šlachu v palci levé nohy.

Státní vyznamenání nelze vynucovat nátlakovou kampaní, řekl Ovčáček o kauze Brady. Forejt otázky smetl

Číst článek

Další z řady Zemanových blízkých, kteří převzali cenu, byla ten rok předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Její nadaci Zeman dlouhodobě podporuje, Vodičková na oplátku podpořila už občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana v době, kdy vyrazili do ulic sbírat podpisy k petici žádající přímou volbu prezidenta.

Šporcl a Ringo Čech

Ani před rokem prezident na své přátelé nezapomněl a mezi 35 laureáty vyznamenání bylo 11 Zemanových blízkých. Největší pozornost na sebe přitáhl bubeník, zpěvák, ale i malíř a spisovatel František Ringo Čech, který patří mezi prezidentovy přátele a ve volbě jej velmi silně podporoval. Před volbou se na Zemanovu stranu postavil také bývalý ředitel národního parku Šumava Jiří Mánek a i on si po pár letech odnesl z Hradu medaili Za zásluhy. Stejný příběh platí i pro houslistu Pavla Šporcla.

Mezi vyznamenané se ten rok vešli také dva finanční podporovatelé Miloše Zemana, a sice bývalý ministr zemědělství z úřednické vlády Jiřího Rusnoka Miroslav Toman, který zasedl už v několika komunistických vládách před rokem 1989. Toman má na Zemana ještě těsnější vazbu - jeho firmy sponzorovaly Zemanovu prezidentskou kampaň.

Dominika Duka OP – arcibiskup pražský a primas český | Foto: ČTK

Medaili Za zásluhy si odnesl také generální ředitel Madety Milan Teplý, který má k Zemanovi blízko. V červenci 2014 totiž Madeta přispěla do prezidentského fondu, tehdy ještě určeného ke splácení státního zadlužení, odeslala 200 tisíc korun.

Jakubisko, Komárek, Duka

I letos se mezi vyznamenanými objevili Zemanovi přátelé. Řád bílého lva dostal například kardinál Dominik Duka, se kterým ma prezident velmi vřelé vztahy. Loni v listopadu se Duka v lánském kostele modlil za jeho zdraví. Zeman s Dukou také dospěli ke společnému řešení ohledně restitucí na Pražském hradě.

Hrdina z Uherského Brodu, režisér Jakubisko, zpěvák Hůlka. Podívejte se, koho vyznamenal prezident Zeman

Číst článek

Řád Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam dostal také ekonom a prognostik Valtr Komárek, který byl před rokem 1989 členem KSČ. Od roku 1986 byl Komárek ředitelem Prognostického ústavu Akademie věd, v němž působil také Zeman. V roce 1991 vstoupil do sociální demokracie. V prosinci 2012 vyzval své spolustrníky z ČSSD, aby podpořili prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana.

Blízkou vazbu na Zemana má i další z oceněných režisér Juraj Jakubisko. Ten byl oceněn medailí Za zásluhy. Umělec společně s prezidentem oslavil v březnu tři roky v jeho úřadě.

Herec Daniel Hůlka, který byl oceněn za zásluhy o stát v oblasti umění, své ocenění málem ztratil. Jak informoval server Seznam Zprávy, medaile se žlutou stuhou mu spadla z klopy saka, když opouštěl Pražský hrad. Po chvíli si uvědomil, že mu ocenění chybí, a tak se pro něj k Bráně gigantů vrátil.

Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme