Z lékáren zmizelo české konopí. Pacienti si ho budou obstarávat ilegálně, varuje šéfka jejich svazu

Pacienti, kteří až do konce ledna užívali léčebné konopí tvrdí, že musejí přejít do ilegality a pěstovat si ho v rozporu se zákonem. Lhůta spotřeby českého konopí vypršela a jiné v lékárnách není. Firma, která konopí dodávala, totiž nesplnila podmínky a stát od ní konopí přestal odebírat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracoviště pro výzkum pěstování léčebného konopí,Meclovská zemědělská a.s.,Michal Otipka, konopí, marihuana, léčivo

Pracoviště pro výzkum pěstování léčebného konopí,Meclovská zemědělská a.s.,Michal Otipka, konopí, marihuana, léčivo | Foto: Martin Svozílek

„Podle mého názoru si budou pacienti konopí opatřovat na černém trhu, k čemuž je systém v podstatě nutí. Protože když to konopí není dostupné, tak jsou odkázáni na samopěstování nebo černý trh,“ říká Českému rozhlasu Hana Vágnerová ze Spolku konopných pacientů a dodává, že podle ní selhal stát: „Všude ve světě se ten trh rozvíjí a v České republice tomu tak není.“

„My jsme vyčerpali veškeré zásoby, které jsme měli od distributorů. Veškeré zásoby, které by zůstali na skladě by musely být zlikvidovány na účet lékárny,“ popisuje manažer lékárny Ivo Dokoupil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lhůta spotřeby českého konopí vypršela a jiné konopí v lékárnách není

V loňském roce konopí dodávala slušovická firma Elkoplast, která vyhrála tendr. Firma ale neplnila podmínky, a tak se Státní ústav pro kontrolu léčiv rozhodl přestat konopí odebírat. Na dodavatele pak bylo vypsáno nové výběrové řízení.

Výběrové řízení ale bylo neúspěšné. Žádný zájemce nesplnil přísné podmínky. Všichni zájemci konopí pěstovat zvládnou, ale už s ním neumějí zacházet jako s lékem. Ředitel ústavu tak musí vypsat nový tendr, který má uzávěrku 13. března.

„Pokud všechno proběhne v pořádku, dá se očekávat, že v létě by zas mělo být k dispozici konopí vypěstované v České republice,“ říká Zdeněk Blahuta z lékového ústavu. Vypěstování konopí trvá zhruba 4 měsíce.

Jeden gram konopí z dovozu stojí zhruba 300 korun. Dovážet se může třeba z Nizozemí. České konopí je ale podstatně levnější, pacienti za něj zaplatí zhruba 100 korun za gram.

Dovoz léčivého konopí, pěstování domácího a prodej pacientům v lékárnách umožnil zákon platný od 1. dubna 2013. Prakticky se ale konopí začalo prodávat až o 2 roky později. O licenci na předepisování zatím požádalo zhruba dvacet lékařů.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme