Silniční pirát Trpišovský žádal o prominutí trestu marně. Řidičský průkaz zpátky nedostane

Krajský soud v Praze ve čtvrtek zamítl žádost piráta silnic Aleše Trpišovského o prominutí trestu. Podnikatel dostal v roce 2012 sedmiletý zákaz řízení za vybržďování a nehodu na dálnici D1. Zbylé tři roky mu ale soud neodpustil, protože Trpišovský dosud neodevzdal řidičský průkaz. Argument, že mu ho ukradli ve Francii, podle žalobce Tomáše Milce obstát nemohl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Trpišovský u soudu v roce 2012.

Aleš Trpišovský u soudu v roce 2012. | Zdroj: ČTK

Soud původně muže odsoudil k dvouletému podmíněnému trestu, který ale smazala amnestie prezidenta Václava Klause. Trpišovskému tak zůstal jen sedmiletý zákaz řízení. Teď žádal o prominutí zbytku trestu. Krajský soud v Praze však jeho žádost o podmíněné zastavení zákazu řízení, které mu bylo vyměřeno na sedm let, zamítl. Z této doby zatím uplynuly necelé čtyři roky. Proti rozhodnutí soudu lze podat stížnost.

Trpišovský a jeho advokát ve čtvrtek žádost o vrácení řidičského průkazu zdůvodňovali tím, že vede řádný život a potřebuje řídit auto kvůli podnikání nebo péči o rodiče. "Ten kalich si dopil až do dna a kříž si ponese ještě dlouhou dobu," prohlásil advokát Michal Pacovský.

Při veřejném jednání však vyšlo najevo, že Trpišovský dodnes úřadům řidičský průkaz nevrátil. Tvrdil, že ztratil všechny doklady na zahraniční dovolené, a tak neměl možnost, jak průkaz vrátit. Soud to označil za hlavní důvod, proč nemůže řidičské oprávnění získat zpátky

Trpišovský verdikt nekomentoval. Nechal si ale lhůtu na podání stížnosti. Pokud ji do tří dnů podá, věc si převezme Vrchní soud v Praze.

Trpišovského luxusní mercedes s registrační značkou se čtyřmi dvojkami na dálnici v roce 2010 dvakrát podjel v levém pruhu pomalejší auta, zařadil se před ně a prudce zabrzdil.

„Hned po zařazení před mé vozidlo začal intenzivně brzdit, a to až do zastavení," popsal v červnu 2012 svědek Petr Raška.

Žalobce pro Trpišovského žádal pětileté vězení. V obou ohrožených autech totiž cestovaly děti.

Kadlec boural v opilosti. Soud mu uložil podmínku, expolicista se na místě odvolal

Číst článek

Podnikatel se u soudu hájil, že spěchal za svou údajně nemocnou matkou. Nikoho prý neohrožoval a řidič do něj narazil z nepozornosti. „Ty výpovědi jsou v rozporu s tím, co je technicky možné," okomentoval tehdy advokát Michal Pacovský svědectví poškozených.

Za agresivní jízdu ale ukládají soudy i vyšší tresty. Na 15,5 roku poslal soud do vězení třeba muže, který v srpnu 2013 v Brně vytlačil svým jaguarem dodávku se šesti lidmi na svodidla.

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme