Zablokované dálnice, neprůjezdné silnice. Přívaly sněhu komplikují dopravu

Už druhý den Českou republiku sužuje sněhová kalamita. V Libereckém, Ústeckém a Pardubickém kraji jsou některé silnice zavřené. Na dálnicích D8 a D10 se staly dopravní nehody, které je zcela zablokovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odklízení sněhu

Odklízení sněhu | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Do rána v Česku připadlo od jednotek do 20 centimetrů sněhu, příval tedy nebyl tak vydatný jako v noci na středu. Sníh tentokrát připadl i v Praze, kde vytvořil asi třícentimetrovou sněhovou pokrývku. Podle meteorologů by se sněžení mělo v příštích 24 hodinách přesunout k Jeseníkům, ale ochladí se.

V Libereckém kraji napadlo do rána dalších zhruba deset centimetrů sněhu, aktuálně tam už nesněží a situace se zklidnila. Neprůjezdná zůstává silnice 268, u Krupé havarovala dvě nákladní auta, v Ralsku na stejné silnici uvízl v noci kamion a stále se ho ještě nepodařilo vyprostit. Pro nákladní dopravu jsou v kraji uzavřené silnice číslo 10 na Harrachov a silnice přes Oldřichovské sedlo.

Až do pátečního večera se na silnicích budou tvořit sněhové jazyky a závěje, varují meteorologové

Číst článek

Největší problémy jsou na silnici 290 mezi Jizerkou, Kořenovem a Vysokým nad Jizerou, kde už je silnice natolik zúžená, že tam jen obtížně projíždějí autobusy. Silničáři tam nasadí šípový pluh, aby cestu rozšířil. Zavátá je i silnice na Mísečkách, nasadit tam musí sněhovou frézu.

Také v Královéhradeckém kraji byly ráno kvůli sněhovým bariérám uzavřeny tři menší silnice. Zavátá sněhem byla silnice mezi Starým Bydžovem a Janovicemi na Hradecku a cesty mezi obcemi Vesec a Veliš a také z Veliše do Podhradí na Jičínsku. Hejtmanství vyzvalo řidiče k maximální opatrnosti.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji je nesjízdná na Teplicku trasa z Mlýnů na Moldavu, na Litoměřicku neprojedou řidiči z Milešova do Kocourova a uzavřena je na Chomutovsku cesta z Horní Halže na Klínovec. V noci se silničářům podařilo uklidit silnice na Děčínsku, kde zůstalo v kopcích stát několik kamionů. Zavřena byla asi tři hodiny v noci na dnešek pro kamiony také část dálnice D8 přes Krušné hory ve směru do Německa. Na dálnici nyní fouká silný vítr a nadále se tvoří sněhové jazyky.

Kvůli nehodě nákladního vozu byla uzavřena ve směru na Prahu dálnice D8 mezi exity Úžín a Libouchec. „Kamion blokuje všechny jízdní pruhy. Doprava je odkláněna na exitu Libouchec," řekla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Omezení trvalo asi dvě hodiny. Nehoda komplikuje také provoz v centru Ústí nad Labem. Na světelné křižovatce v Přístavní ulici bouralo jedno nákladní a dvě osobní auta.

Odklízení sněhu | Foto: Tomáš Mařas

Aktuálně je pro nákladní dopravu uzavřená silnice I/13 od České Kamenice na Nový Bor na Českolipsku. Omezení se odhaduje až do odpoledních hodin. Velké problémy jsou také na silnici I/15. Kvůli sněhovým jazykům je také dočasně uzavřena místní silnice u Oseka na Teplicku.

Varování meteorologů

Několik úseků menších silnic je kvůli závějím uzavřeno i v Pardubickém kraji. Na Chrudimsku je zavřený úsek silnice od okružní křižovatky ve Vlčnově směrem na Tři bubny a k silnici I/17, od středy je mimo provoz komunikace Morašice - Holičky. Zavátá je i silnice z Anenské Studánky do Helvíkova na Orlickoústecku a místní komunikace u Sebranic na Svitavsku.

Maximální pozornost mají věnovat řidiči jízdě i po dálnici D5, na které leží místy sníh nebo sněhová břečka, která může namrzat. Na Jesenicku a Šumpersku připadlo až deset centimetrů sněhu, v horských oblastech se tvoří kvůli silnému větru sněhové jazyky. Silničáři upozorňují také na námrazu na D35 mezi Olomoucí a Hranicemi. Na Valašsku napadlo přes noc až 20 centimetrů sněhu, sněhová nadílka ale zatím nezpůsobila vážnou dopravní nehodu ani jiné výraznější potíže.

Odklízení sněhu | Foto: Tomáš Mařas

Ve Středočeském kraji jsou uzavřeny čtyři menší silnice na Kutnohorsku a Kolínsku. V některých oblastech na Benešovsku a Příbramsku museli nasadit silničáři i sněžné frézy. Na dálnici D10 u Mladé Boleslavi narazil kamion do svodidel a částečně zablokoval provoz.

Meteorologové prodloužili varování před sněhovými jazyky a závějemi. Varování platí pro celou republiku kromě Prahy až do páteční šesté hodiny večerní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme