Začínají státní maturity, 70 000 studentů čekají slohové práce

Psací pero nebo propiska - právě bez toho se v úterý neobejdou maturanti v celé České republice. Mají před sebou totiž slohovou písemnou práci z českého jazyka. V celém Česku startují státní maturity, přihlásilo se do nich skoro 70 tisíc studentů. Někteří z nich mají obavy z centrálního hodnocení prací, které zajišťuje organizace Cermat. Podle ministerstva je ale postup správný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Nemám moc velké obavy. Na písemku se docela těším, protože si myslím, že je to asi to nejlehčí, co nás může v téhle maturitě potkat, protože je to jenom o nás,“ říká o slohové práci student pražské Obchodní Akademie Vinohradská Tomáš Beran.

Stejně jako jeho spolužačka Eliška Hlaváčková se ale obává centrálního hodnocení prací, které zajišťuje organizace Cermat. Právě ta vytváří testy a zodpovídá i za jejich kontrolu.

„Ti lidi nás tam absolutně vůbec neznají. A když uděláme úplně banální chybu, tak třeba u nás ve škole by ten profesor přimhouřil oko a Cermat to bude škrtat všechno. To je asi jediné, čeho se bojím, že jen tak něco přes Cermat neprojde,“ říká Eliška.

V posledních letech slohové práce známkovali učitelé přímo na školách. Ministerstvo školství se k centrálnímu hodnocení vrátilo kvůli snaze o vyšší objektivitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je letos ve státních maturitách za novinky?

„Praxe ze čtyř zkušebních období ukázala, že rozhodnutí o přesunu hodnocení písemných prací z českého jazyka a literatury do kompetence učitelů češtinářů kmenových škol nebylo z didaktického hlediska správné a neprospívá dosažení maximální objektivity hodnocení prací,“ vysvětluje mluvčí resortu školství Jarmila Balážová.

Po slohové práci mají studenti tři týdny na přípravu k další části zkoušky dospělosti. Všichni budou dělat didaktický test z češtiny a potom si mohli vybrat, jestli písemnou zkoušku z cizího jazyka, nebo test z matematiky.

„Jednotné zkušební schéma začíná 2. května a bude trvat tři dny. První den je standardně matematika a písemka z anglického jazyka, druhý den je český jazyk a třetí den pak ostatní jazyky,“ vysvětluje šéf Cermatu Jiří Zíka.

Radši se naučte, co je epizeuxis

Právě cizí jazyk si na úkor matematiky dlouhodobě volí více maturantů. Matematiku si letos vybral jako druhý povinný předmět každý čtvrtý student. Mezi jazyky je každoročně největší zájem o angličtinu.

„Anglický jazyk si zvolilo 48 134 studentů, německý jazyk 2103 studentů, ruský jazyk 1066 studentů, francouzský jazyk 122 studentů a španělský jazyk 153 studentů,“ popisuje Balážová.

„V češtině bude test obsahovat 32 úloh, v matematice 26 a v cizím jazyce 64. Ve všech testech jsou obsaženy i otevřené úlohy, největší procento jich je v matematice, kde se objevují i široce otevřené úlohy. V těch se hodnotí i postup řešení,“ doplňuje Zíka, kolik úloh studenty čeká v jednotlivých didaktických testech.

Loni se třeba v češtině studenti nepatrně zhoršili nejspíš i kvůli tomu, že v zadání nebyly vysvětleny odborné termíny - třeba epizeuxis. To se letos nezmění. Studenti by je měli znát, říká Zíka.

„Důvod byl založen na skutečnosti, že se odborné termíny dostaly do katalogu požadavků a z toho důvodu už je podle našeho názoru není třeba vysvětlovat, jak tomu bylo předtím,“ obhajuje postup Zíka.

Studenty čekají také ústní zkoušky - a to jak ze státní části maturity, tak i školní. Naplánovány jsou od 16. května do 12. června.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme