Sobotka varuje před ‚hradní malostí‘. Zachovejte se jako státník, vzkázal Zemanovi

Miloš Zeman by měl dokázat, že je skutečným státníkem a vyznamenat Jiřího Bradyho, napsal na Twitteru Bohuslav Sobotka. Premiér tak v sobotu reagoval na vyostřený spor mezi Hradem a Bradyho synovcem, ministrem kultury Danielem Hermanem. Kvůli reakci Hradu na Hermanovo stkání s dalajlamou už část politické scény oznámila bojkot hradních oslav 28. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a prezident Miloš Zeman na začátku letošního října (ilustrační snímek).

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a prezident Miloš Zeman na začátku letošního října (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Už během dne přitom Sobotka uvedl, že mezi návrhy, které mu Zeman zaslal ke spolupodepsání, jméno Bradyho nebylo uvedeno. "Vzhledem k ústavní tradici nezbývá než rozhodnutí prezidenta respektovat, je to pouze on, kdo návrhy na vyznamenané ke kontrasignaci předsedovi vlády předkládá," uvedl Sobotka pro ČTK. Životní osud Bradyho je podle něj opravdu mimořádný.

Zeman potvrdil, že Hermana žádal o zrušení setkání

Prezident Miloš Zeman v sobotu po poledni potvrdil šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že žádal ministra kultury, aby se s dalajlamou nescházel. Ministr financí Babiš to řekl po schůzce s prezidentem v Lánech. Zeman však podle něj popřel, že by kvůli schůzce s dalajlamou neudělil strýci Hermana státní vyznamenání. Babiš prohlásil, že je nutné, aby Hrad vysvětlil, zda strýc ministra Hermana Jiří Brady na seznamu vyznamenaných je, nebo není.

"Samozřejmě považuju za velmi nešťastné a je mi líto vůči panu Bradymu, že k tomu došlo, je to velice nešťastná situace," řekl Babiš ke sporu o neudělení údajně slíbeného řádu T. G. Masaryka Bradymu. Podle Babiše je potřeba, aby Hrad obhájil svoje stanovisko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Andreje Babiše prezident potvrdil, že ministru kultury schůzku s dalajlamou vymlouval

Zeman ministrovi financí řekl, že dostal 586 žádostí o vyznamenání a že je dá jen 31 lidem. Pokud někdo podle Babiše Bradymu vyznamenání slíbil, je potřeba, aby ho dostal.

"Na druhou stranu je potřeba vědět, jestli to někdo slíbil nebo neslíbil a pan prezident říká, že to nemá nic společného s dalajlamou, ale zároveň potvrzuje, že žádal pana Hermana, aby se nepotkával s panem dalajlamou," řekl Babiš. Dodal, že pokud neudělení vyznamenání má spojitost s dalajlamou, je to nepřijatelné.

Na Twitteru vicepremiér později napsal, že pokud Hrad Bradymu vyznamenání skutečně slíbit, měl by svůj slib dodržet, jinak by se zachoval "nelidsky".

Herman versus Hrad. Projděte si výroky o vyznamenání pro ministrova strýce

Číst článek

Ministr kultury Daniel Herman v pátek médiím sdělil, že prezident Zeman mu zakázal schůzku s dalajlamou, jinak prý 28. října neudělí státní vyznamenání Hermanovu strýci a přeživšímu kolokaustu Jiřímu Bradymu.

Bojkot hradních oslav

Na vyostřený spor mezi Hradem a Hermanem během dne postupně reagovali další politici či osobnosti veřejného života. Někteří z nich, například ministr zemědělství Marian Jurečka či katolický kněz Tomáš Halík, se předávání státních vyznamenání na Hradě 28. října rozhodli bojkotovat.

„Chtěl bych poté, co se ukázalo, jak hanebným způsobem Miloš Zeman vydíral ministra Hermana v souvislosti s návštěvou Jeho Svatosti dalajlamy, a z nízké msty vyškrtl ze seznamu vyznamenaných jeho strýce, vyzvat všechny slušné lidi mezi pozvanými na hradní recepci 28. října - a zejména představitele církví, kulturního a akademického světa - aby se na protest a ze solidarity s panem Jiřím Brady udělování státních vyznamenání letos nezúčastnili," uvedl Halík ve svém prohlášení pro ČTK.

'Zachránit čest České republiky.' Olomoucký rektor navrhl Hermanova strýce na univerzitní vyznamenání

Číst článek

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN) šel kvůli chování Hradu ještě dále: na 28. října večer svolává alternativní shromáždění na Staroměstské náměstí. Účast již přislíbili Petr Pitthart, Michal Horáček či právě Daniel Herman, řekl Gazdík ČTK. Míní, že v situaci, kdy se státní vyznamenání udělují podle politických názorů příbuzných, už není možné mlčet.

"To se dostáváme někde do polototalitního nebo totalitního režimu, to jsme zažili za komunismu nebo fašismu," uvedl místopředseda. "Mou povinností jako ústavního činitele je uctít státní svátek, rád bych to ale udělal důstojným způsobem, proto ho chceme oslavit někde jinde a nějak jinak," dodal.

Ovčáček: Ministr Herman zásobuje média zkazkami. Ať jmenuje svědky, jestli se nebojí skandálu

Číst článek

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka bojkotováním ceremoniálu politici vyjadřují neúctu ke státnímu svátku. "My jsme samozřejmě zaznamenali, že politici, kteří mají blízko k takzvané pražské kavárně, uspořádají vlastní manifestaci na Staroměstském náměstí. To je čistě politická akce - to není oslava státního svátku," kontroval pro ČRo Ovčáček.

ČTK, Zuzana Švejdová, Denisa Šindlerová, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme