Zadehovi lidé podle policie svědkovi nabídli 30 tisíc eur. Love dostane na ruku, psali si

Prostředníci Shahrama Abdullaha Zadeha podle detektivů nabídli svědkovi v jeho daňové kauze 30 tisíc eur za změnu výpovědi a znevěrohodnění vyšetřovatelů. Později na něj dokonce měli tvrdě tlačit. Policie pětici sledovala od konce loňského roku, mimo jiné odposlouchávala její telefony a monitorovala její schůzky. Zpravodajský web Českého rozhlasu získal detaily v nové kauze, v níž podnikatel íránského původu čelí obvinění kvůli ovlivňování svědků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo)

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Zadeh se aktuálně před soudem zpovídá z miliardových daňových úniků a právě kvůli tomuto případu měli jeho lidé na svědka tlačit. Od konce loňského roku do letošního dubna ho kontaktovali nejméně čtyřikrát, vyplývá z dokumentů, které Zpravodajský web Českého rozhlasu prostudoval.

Změna výpovědi za 30 tisíc eur

"Bylo požadováno, aby změnil svou svědeckou výpověď v rámci trestního řízení vedeného Krajským soudem v Brně ve prospěch obžalovaného Shahrama Abdullaha Zadeha, případně dalších osob účastných na organizované zločinecké skupině. Kromě úhrady nákladů slíbili navíc i odměnu 30 tisíc eur (800 tisíc korun), která byla následně snížena na 20 tisíc eur (540 tisíc korun) s tím, aby zajistil i další osoby, které v trestní věci Zadeha vypovídaly v jeho prospěch nebo ve prospěch dalších osob," uvádí policejní dokument z konce listopadu.

Íránce Zadeha, souzeného kvůli daňovým únikům, znovu zadržela policie

Číst článek

Právě kvůli tomuto jednání začala policie skupinu sledovat. Původně ji od dubna podezírala z ovlivňování svědka a křivého obvinění. V květnu ale přidala i podezření z vydírání. Údajní Zadehovi komplicové totiž měli na svědka začít nevybíravě tlačit.

Jeden z obviněných mu na začátku dubna řekl, že "...pokud neudělá, co je po něm požadováno, pak na něj svedou obchody a únos," cituje policejní dokument. Policisté také zaznamenali SMS zprávu mezi členy údajné Zadehovy skupiny, v níž konzultují situaci kolem svědka v daňové kauze. "Měl mít čas do pátku, jinak na něj vše svalí. Měl dát vědět a dostal by na ruku 'love' (peníze, pozn. red.) hned," stálo v esemesce.

Prohlášení u notáře

Soustředěný tlak, alespoň podle tvrzení policie, nakonec zabral a svědek ze Zadehovy kauzy se 27. dubna vypravil k notáři, kde nechal na pokyn skupiny sepsat informace znevěrohodňující vyšetřovatele, státní zástupce, a dokonce soudce ze Zadehovy daňové kauzy.

Zadehova daňová kauza
Íránci a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa.
Stát údajně ošidili na daních pomocí falešných daňových přiznání, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.
Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

"Uvedl, že se bojí o život kvůli vyhrožování ze strany českých policistů, pokud nebude spolupracovat podle jejich pokynů. Má účelově vypovídat proti Zadehovi u české finanční policie, v opačném případě má policie zařídit jeho trestní stíhání a dále mu měli policisté, s nimiž se setkal, také vyhrožovat," popisují vyšetřovatelé.

Svědek podle nich také nechal před notářem zapsat, že dostal ujištění o krytí státního zástupce a policistů. "...dále má dohodnutého i soudce, co daňovou kauzu soudí, a ať si netroufá u soudu stěžovat nebo říkat něco o manipulacích se svědky, jinak ho soudce pošle rovnou do vazby. Dále že proti skupině nemá šanci a musí udělat, co chtějí," píší detektivové. Za potopení Zadeha měli policisté a státní zástupce slíbit vymazání určitých důkazů ze spisu, popsal podle detektivů svěděk před notářem.

Policisté obvinili Zadeha, dva advokáty, policistu a další dva lidi minulý týden. Podnikatel měl zbylou pětici řídit. "Kriminální skupina má vytvořenou hierarchii, na jejímž vrcholu má stát Zadeh, ostatní osoby mají výkonné funkce," líčí vyšetřovatelé.

V dokumentu, s nímž se Zpravodajský web Českého rozhlasu seznámil, ale nepopisují, jak konkrétně se na ovlivňování podílel sám perský byznysmen. Z vazby kvůli daňovým únikům se totiž dostal až v únoru 2016 poté, co složil kauci 150 milionů.

Obhajoba: svědek je nedůvěryhodný

"Neexistuje přímá vazba mezi ním a lidmi, kteří se měli domlouvat na ovlivňování. Z vazby měl tedy organizovat někoho, koho fyzicky organizovat nemohl," podotýká Zadehův mediální zástupce Jan Jetmar.

Svědek, na němž nové obvinění stojí, je navíc podle něj nedůvěryhodný. "Měl se podílet na únosu, zmlácení a vydírání pana Zadeha. Od roku 2014 žádá, aby byl vyšetřován a obviněn. Jeho ovlivňování ze strany Zadeha je zcela iracionální," tvrdí Jetmar.

Dozorující státní zástupce Michal Galát nechtěl případ vzhledem k rané fázi vyšetřování komentovat. Nevyjádřil se ani k tomu, jak Zadeh z vazby skupinu řídil. "To je vaše tvrzení a já s ním nebudu polemizovat, jestli se nějaká osoba něčeho mohla, nebo nemohla dopouštět," reagoval jen.

Pro členy skupiny si policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu přišli v pátek minulý týden. Následovaly prohlídky, při nichž vzhledem k obvinění dvou advokátů asistovali i zástupci České advokátní komory. Policisté si tak neodnesli všechny materiály, o které se zajímali. O jejich případném vydání rozhodne až soud.

Všichni jsou ve vazbě

"V pátek jsme byli pozváni ke třem domovním prohlídkám do prostor, v nichž je vykonávána advokacie. Některé dokumenty vydány byly, některé ne. Pokud je budou orgány činné v trestním řízení chtít, musí nahradit náš nesouhlas vlastním souhlasným rozhodnutím," uvedla k tomu mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková.

Všech šest obviněných v čele se Zadehem je nyní kvůli případu za mřížemi. "Pět osob je stíháno vazebně a šestá osoba je ve výkonu vazby v jiné trestní věci," uvedl Galát. Skupina nakonec čelí obvinění z ovlivňování svědka a křivého obvinění.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme