Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka je na svobodě. Ve vězení strávil 12 let

Někdejšího zakladatele stavební firmy H-System Petra Smetku v neděli pustili z vězení na svobodu. V pankrácké věznici si odpykával 12letý trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Nyní sedmapadesátiletý Smetka nikdy nepřipustil, že by H-System vytuneloval. Prý mu jen nevyšel podnikatelský záměr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel H-Systému Petr Smetka (vlevo) je po 12 letech na svobodě.

Zakladatel H-Systému Petr Smetka (vlevo) je po 12 letech na svobodě. | Foto: Pavla Lioliasová

„Já si myslím, že hlavně je to absolutní nesmysl s tím podvodem. Kdokoli se o tom chce přesvědčit, tak ať se jde podívat na lokality, kde se mělo stavět a stavělo,“ prohlašoval Smetka před deseti lety.

Smetka uznává, že se dopustil porušování povinností při správě cizího majetku. V neděli ale řekl, že se poškozeným peníze už mohly vrátit, pokud by byl konkurz vedený řádně.

Vadí mu třeba to, že nebyl majetek H-Systému prodávaný v dražbě, nýbrž přímým prodejem za nižší ceny než tržní. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport si ale je jistý, že byl konkurz vedený správně a vždy jen jedním způsobem.

Přehrát

00:00 / 00:00

H-System sliboval kvalitní bydlení, nakonec z toho byl milionový podvod. Zakladatel firmy Petr Smetka je po 12 letech ve vězení na svobodě

Proti údajně špatnému postupu konkurzních správců teď chce Petr Smetka bojovat. „Potřebuji teď vydělat peníze, abych si nechal udělat důkladný právní rozbor, na základě něho pak budu postupovat dál. Sám bez právníků v tomto boji je člověk absolutně osamocený,“ řekl Smetka po svém propuštění.

Na konkurzní správce už podal žalobu senátor Jiří Čunek z KDU-ČSL, který se ve Smetkově případu dlouhodobě angažuje.

Zákaz podnikání

Smetka sám žádal o podmíněné propuštění celkem šestkrát. Pražský obvodní soud mu vyhověl, jeho rozhodnutí ale vždy zrušil v rámci odvolacího řízení Městský soud v Praze.

Smetka teď ještě musí zaplatit věřitelům zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Insolvenční správce mu krátil plat už ve vězení, kde prý pracoval v kovovýrobě. Znovu podnikat ale Smetka určitě nebude. Soud mu na 10 let od propuštění podnikání zakázal.

„V první řadě si potřebuju nějakým způsobem vyčistit hlavu a dát si chvíli pauzu od lidí. V tom vězení jste furt s lidmi, takže potřebuju pár dní klid. Pak se zamyslím nad nabídkami, které jsem dostal k práci a začnu pracovat,“ popsal své první plány na svobodě Smetka.

„Vaše nová šance s H-Systemem“

Firma H-System vznikla v roce 1993. Do projektu, který pod sloganem „Vaše nová šance“ sliboval levné bydlení, dalo peníze přes tisíc lidí. Celkem přišli o téměř miliardu korun.

Firma o čtyři roky později zkrachovala, dokončit stihla 34 rodinných domů. I to je podle Smetky důkaz, že jeho firma chtěla stavět a nešlo o cílené tunelování.

Rodinný dům si u firmy Petra Smetky objednala i Eva Kodešová. Už dřív vypověděla, že přišla o 1,2 milionu korun. Bydlet měla v pražských Bohnicích.

„Dala jsem do toho 500 tisíc svých a 700 jsem si půjčila. Byla jsem se tam podívat, ale stavba měla být dokončená za půl roku před dokončením, takže nám bylo jasné, že to špatně dopadne. Každého to poznamenalo,“ řekla.

Rozestavěné zůstaly po krachu H-Systemu v roce 1997 domy v Horoměřicích u Prahy. Původní konkurzní správce desítkám rodin dovolil, aby si je dostavěly. Současný konkurzní správce Josef Monsport s dostavbou ale nesouhlasí. Domy v Horoměřicích chce prodat a peníze rozdělit mezi všechny poškozené. Případné vystěhování lidí projedná v rámci dovolání Nejvyšší soud.

Pavla Lioliasová, Veronika Hlaváčová, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme