Zákon o rozpočtové odpovědnosti senátoři odmítli. V případě přehlasování se obrátí na Ústavní soud

Senát zamítl zákon o rozpočtové odpovědnosti. Senátoři včetně zástupců vládních stran ho označili za neústavní ve vztahu k obcím či krajům. Pokud Sněmovna senátní veto přehlasuje, horní komora se obrátí na Ústavní soud. Zamítnutí podpořilo 63 ze 67 senátorů včetně zástupců ANO, tedy hnutí ministra financí Andreje Babiše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Ústavní stížnost bych taky podepsal,“ uvedl předseda senátorů ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha.

Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil připomněl, že není možné běžným zákonem omezovat ústavou zaručené právo obcí a krajů územních celků na vlastní rozpočet. Poukázal na to, že nová pravidla měla mít původně formu ústavního zákona, vláda se na něm ale nedokázala ve Sněmovně s opozicí shodnout.

Návrh počítá s tím, že pokud by zadlužení veřejných rozpočtů překročilo 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady by musely přijmout nápravná opatření.

Zatímco vláda by musela předložit návrhy státního rozpočtu tak, aby pouze vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, obce a další instituce by musely mít rozpočty přinejmenším vyrovnané.

Miloš Vystrčil, senátor z obvodu 52, Jihlava | Foto: Milan Kopecký

Možné ohrožení čerpání evropských dotací

„Byli bychom rádi, aby se náš stát choval stejně k sobě jako k našim obcím,“ poznamenal předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Obcím by podle něj povinnost vyrovnaného rozpočtu znemožnila vzít si půjčky například na výstavbu bytů nebo kanalizace.

„Návrh by silně omezil práva obcí a krajů na vlastní finanční politiku. Zároveň by vznikl další státní úřad pro jejich kontrolu. Návrh byl námi okomentován jako pravděpodobně i neústavní a neakceptovatelný pro každého starostu či komunálního politika,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu senátor a starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN).

Podle předsedy senátorského klubu Starostové a nezávislí Jana Horníka by přijetím zákona bylo ohroženo čerpání evropských dotací. Horník je zároveň starostou Božího Daru.

Canov: Otec alkoholik chce ze syna vychovat abstinenta

Zákon počítá také s tím, že vláda by při zadlužení veřejných financí o více než 60 procent hrubého domácího produktu navrhla postupy pro jeho snížení.

Konkrétněji ale zákon stanoví povinnosti jen pro obce a kraje, pokud tuto hranici překročí jejich zadlužení. V případě, že by dluh nesnížily, přišly by o svůj podíl na daňovém výnosu.

Michael Canov | Foto: Český rozhlas

Starosta Chrastavy a senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) k tomu uvedl, že stát se s ohledem na míru svého zadlužení chová k obcím stejně, jako by se otec alkoholik pokoušel vychovat abstinenta ze svého syna.

Zákon by měl podle představ vlády platit od příštího roku, pro obce však o rok později. Senát zamítl i navazující návrh novel desítek dalších zákonů, které původně senátní hospodářský výbor navrhoval pouze opravit.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme