Záměnu léků v Zentivě způsobila sabotáž zaměstnance. Mstil se za výpověď

Skandál s výměnou léků v krabičkách má už svého viníka. Podle zjištění Mladé fronty DNES je jím pravděpodobně bývalý zaměstnanec společnosti Zentiva, který se mstil za výpověď, kterou dostal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky (ilustrační foto)

Léky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Na základě našeho interního vyšetřování jsme vyloučili chybu výrobního procesu, policie proto nyní vyšetřuje možnost úmyslného lidského zavinění,“ řekl pro MF DNES mluvčí Zentivy Filip Hrubý.

Několik zaměstnanců potvrdilo, že policie i firma podezřívá jejich bývalého kolegu, který měl úmyslně zaměňovat léky. Chtěl se tak pomstít firmě, která mu dala výpověď. Policisté z Prahy 4, kteří skandál vyšetřují, ho zatím nechtějí komentovat.

V pražské farmaceutické továrně došlo k záměně léků, výrobce stahuje z oběhu všechna balení

Číst článek

Zástupci firmy se od začátku domnívali, že jde spíše o selhání lidského faktoru než o chybu systému. Balicí linky jsou totiž vybaveny kamerovým systémem, který dohlíží na jednotlivé kroky balení tablet. To snižuje riziko záměny léků na minimum.

Zentivě vznikla škoda 10 milionů korun

Zentiva na skandál zareagovala zpřísněním kontrolních opatření. Zvýšila počet pravidelných vnitřních inspekcí, které se budou zaměřovat na dodržování správných výrobních postupů.

Skandál odstartovali v září dva polští distributoři, kteří v krabičkách místo léku Atram, kterým se léčí vysoký tlak, našli platíčko Neurolu. Ten slouží k léčení úzkosti a panické poruchy. K záměně došlo během jedné směny, ale i tak se na český trh dostalo 110 tisíc balení léků. Lékařům se už ozvala stovka pacientů, kterým se po lécích udělalo špatně.

Zentiva začala 5. září stahovat z trhu celkem 14 šarží 8 přípravků. Zhruba polovina byla v zdravotnických zařízeních, druhá byla už ale mezi pacienty. Celá kauza bude stát firmu miliony korun. „Předpokládáme, že náklady v Česku se budou pohybovat okolo deseti milionů korun,“ řekl Hrubý. Jestli bude Zentiva vymáhat peníze po pachateli, odmítl mluvčí sdělit.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme