Zaorálek mluvil s Tillersonem o návštěvě Zemana. Američané o ní vědí, datum ještě nepadlo, řekl

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD mluvil se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem mimo jiné o dubnové návštěvě prezidenta Miloše Zemana ve Spojených státech. Američané o ní vědí, konkrétní datum ale prý zatím nepadlo, řekl Radiožurnálu. Spory ohledně Zemanova setkání s Trumpem vyvolala začátkem týdne slova bývalého českého velvyslance v USA Petra Koláře. Naznačil, že Zeman není oficiálně pozván do Bílého domu. Hrad i současný velvyslanec v USA Hynek Kmoníček ale informaci odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek probíral s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem chystanou návštěvu prezidenta Miloše Zemana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaorálek mluvil s Tillersonem o návštěvě Zemana. Američané o ní vědí, datum ještě nepadlo, řekl. Natáčela Lenka Kabrhelová

„Zajímal jsem se o to, jak bude návštěva vypadat. Řekl mi, že by se této schůzky také rád zúčastnil. Ujistil jsem ho, že budu mít zájem se domluvit s českým prezidentem, pokud bude ten formát takto potvrzen, tak bych toho rád využil, abych se s ním znovu sešel,“ popsal Zaorálek.

„Všichni od nás slyšeli, že bychom chtěli co nejrychleji tu cestu připravit a vědět i přesná data, kdy by se mohla konat. Ze všech stran znělo ujišťování, že to dopracujeme. Americká strana toto potvrzovala,“ dodal český ministr zahraničí.

Konkrétní datum sice ještě nepadlo, ale všichni prý na Zaorálka působili dojmem, že o té návštěvě vědí a že mají zájem, aby se připravila řádně.

Spory kolem Zemanovy schůzky s Trumpem

Veškeré nesrovnalosti kolem domluvené schůzky Zemana s Trumpem podle bývalého velvyslance Petra Koláře vychází z toho, že si oba státníci v telefonickém rozhovoru neporozuměli. Během něj měl podle Koláře Trump říct:

Kolář: Zeman nemá oficiální pozvání do Bílého domu. Ovčáček: Exvelvyslanec je ostudou diplomacie

Číst článek

„You sound like my man. Once you are in US or in DC, stop by and let's have a picture together (Zníte jako můj člověk. Až jednou budete v USA nebo Washingtonu DC, stavte se a uděláme si společnou fotku).“

Proti jeho slovům se ostře ohradil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Petr Kolář je ostuda české diplomacie vypouštějící fake news,“ řekl.

Podle současného velvyslance v USA Hynka Kmoníčka český prezident na schůzku se svým americkým protějškem pozván byl. „Věta ‚stop by and let's have a picture together‘ v rozhovoru českého a amerického prezidenta nezazněla,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Kmoníček.

Zaorálek ve Washingtonu

Zaorálek byl ve Washingtonu mezi 68 lídry mezinárodní koalice, kteří debatovali o tom, jak zastavit extremistické hnutí Islámský stát a stabilizovat Irák a Sýrii. Úplné zničení extremistické organizace je podle amerického ministra zahraničí Tillersona hlavní priorita Washingtonu na Blízkém východě.

Spojené státy jsou podle Tillersona odhodlány vytvořit dočasné zóny stability, které by měly umožnit uprchlíkům před ozbrojenci vrátit se domů. Americký ministr zahraničí v projevu k lídrům koalice neupřesnil, kde by zóny měly vzniknout. Podle Zaorálka to má být otázkou dalšího jednání.

„Tohle je věc, kterou si budeme muset ještě blíže vyjasňovat,“ řekl Zaorálek. „Ve svém vystoupení také mluvil sdílení informací jako základu všeho. Zaznělo i to, že musíme vybudovat poměrně silný kapitál důvěry mezi Evropany a Američany, abychom dokázali společně řešit problémy migrace i terorismu,“ dodal.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme