Zaorálek se obává rozpadu EU. Problémem je volný pohyb osob, tvrdí šéf diplomacie

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se obává rozpadu Evropské unie, pokud sama neudělá zásadní změnu a nebude více naslouchat občanům. Jako problematickou vidí zásadu volného pohybu lidí. Kritizuje také předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera, který prý není ochoten navštívit členské státy a bavit se o problémech. Zaorálek to řekl Hospodářským novinám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd ČSSD v Brně, Lubomír Zaorálek

Sjezd ČSSD v Brně, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

„My sice mluvíme o tom, že musíme respektovat volnost pohybu a další věci, kvůli kterým se budeme chtít obrazně řečeno ukřižovat, ale výsledek bude ten, že se kvůli těmto zásadám může unie rozpadat," uvedl ministr pro Hospodářské noviny. Evropa podle něj nemá nástroje, kterými by veřejnost přesvědčila, že je funkčním a efektivním spolkem.

Zaorálek by hledal kompromis v principech EU. Stát prý existuje proto, aby zajistil bezpečnost a měl kontrolu nad tím, kdo do země přichází. „A dnes vám občané neuznávají to, že nějaká síla mimo tento stát bude něco diktovat. U nás je podobná situace. Lidé si myslí, že nám nikdo nemůže předepisovat, koho máme mít v naší zemi, a my vůli lidí musíme respektovat," řekl ministr.

Europoslanci schválili zákaz některých poloautomatických zbraní, i přes výhrady Česka

Číst článek

České úřady by podle něj měly dbát na to, aby do země přicházeli kvalifikovaní pracovníci. Nechce opakovat případy Německa nebo Nizozemska, kde se vytvářejí problémové komunity. Chápe také britské rozhodnutí pro brexit. „Když vám přijdou dva miliony lidí z Východu, kteří vám berou práci, sociální dávky a řadu dalších věcí, tisíckrát můžete vlastní občany přesvědčovat, ať si na to zvyknou. Oni to nevezmou, protože jste to prostě přepískli a neřekli jim pravdu," uvedl.

Junckera kritizuje kvůli neochotě bavit se například o problémech mezi východem a západem unie: „Mně vadí, že máme předsedu komise, který má na telefonu šest reprezentantů zakládajících států a do východní Evropy přijede pouze tehdy, když má Slovensko předsednictví. To je špatné," podotkl Zaorálek.

Rozpad unie si ale nepřeje, Česko by se naopak mělo podle něj podílet na jejím formování. Nyní prý hrozí, že by se Česká republika nemusela účastnit rozhodování o zásadních otázkách EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme