Zapomněli jste ve vlaku mobil nebo batoh? České dráhy pomáhají s pátráním na speciálním webu

FOTOGALERIE ZAPOMENUTÝCH VĚCÍ. Zapomenuté batohy, mobilní telefony nebo peněženky. Cestující od začátku roku ztratili ve vlacích Českých drah zhruba tisícovku nejrůznějších věcí. Železniční dopravce se proto rozhodl usnadnit jim hledání. Zapojil se do projektu eZtraty.cz, lidé tak na jednom webu najdou všechny ztracené i nalezené cennosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapomenuté předměty z Hlavního nádraží v Praze

Zapomenuté předměty z Hlavního nádraží v Praze | Foto: Martin Svozílek

Cestujícím chtějí České dráhy usnadnit pátrání po zapomenutých nebo ztracených věcech. Lidé je tak od začátku ledna najdou na jednom místě, a to na stránkách projektu eZtraty.cz.

„České dráhy denně přepraví téměř půl milionu cestujících. Při tak velkém množství lidí se stává, že někteří zapomenou ve vlacích různé předměty, tak jsme se rozhodli do projektu zapojit,“ říká mluvčí železničního dopravce Petr Šťáhlavský.

Pokud cestující najde ve vlaku třeba zapomenutou šálu, měl by ji odevzdat průvodčímu, který poté zveřejní nález na stránkách projektu. „Informaci do systému eZtraty.cz zadává náš personál. Může tak učinit už během jízdy vlaku díky mobilnímu zařízení a příslušné aplikaci, kterou je vybaven,“ přibližuje Šťáhlavský.

Člověk může podle mluvčího projektu Ondřeje Šrámka nalezenou věc zadat do systému i sám, ale průvodčímu by ji stejně musel odevzdat. „Když byste věc našli uprostřed lesa, tak ji můžete do systému zadat sami. Když ji ale najdete třeba v restauraci, tak byste to měli odevzdat provozovateli,“ vysvětluje postup Šrámek.

V zimě lidé ztrácejí čepice, na jaře deštníky

Zapomětlivý cestující pak může na webu svou věc snadno dohledat. Nálezné předměty jsou po určitou dobu uložené ve ztrátách a nálezech Českých drah. Jeden takový sklad je například na pražském hlavním nádraží. Pokud se o cennosti nikdo nepřihlásí, předá je železniční dopravce příslušným obcím.

Lidé ztrácejí doklady, ale i erotické pomůcky. Nový projekt do hledání zapojuje obce i dopravce

Číst článek

„Ve vlacích se zapomínají nejrůznější předměty. Tradičně se nacházejí klíčenky, klobouky, batohy, igelitové tašky, ale také mobily, fotoaparáty, dokonce i notebooky. Spektrum je hodně ovlivněno také roční dobou nebo počasím. Například v zimě jsou to čepice, rukavice a šály, na jaře a na podzim jsou to deštníky,“ vyjmenovává Petr Šťáhlavský.

Pokud cestující zjistí, že v kupé něco zapomněl hned po odjezdu vlaku, je nejlepší zavolat na linku Českých drah 221 111 122 nebo 840 112 113.

„Důležité je sdělit, ve kterém vlaku cestující věc zapomněl. Pomůže i co nejpřesnější popis místa, kde cestující věc mohl zapomenout, například vůz a kupé, kde seděl. Pracovníci linky se spojí s vlakovým personálem a ten může zapomenuté věci vyhledat, vzít k sobě a později předat,“ doplňuje Šťáhlavský.

Při rychlém pátrání je podle něj vyšší šance, že se třeba i dražší předmět najde. Cestující ztratili ve vlacích Českých drah od začátku roku přibližně tisícovku věcí.

Zapomenuté předměty z Hlavního nádraží v Praze | Foto: Martin Svozílek

Projekt eZtraty vznikl na začátku roku 2016 a sdružuje nálezy od více než 300 měst a obcí a téměř 130 firem. Do projektu už se zapojily například Hlavní město Praha, Letiště Václava Havla, Nemocnice v Motole nebo Obchodní centrum Nový Smíchov.

Pro účastníky je zdarma, má však i placené služby. Kdo chce, může si koupit takzvanou vrátilku, což je štítek s číselným kódem, který může mít na klíčích, na kole a podobně. Kód je spárovaný s e-mailovou adresou majitele.

Vrátilka by měla umožnit rychleji najít majitele ztraceného předmětu. Nebo ukradeného předmětu – to pokud věc například najde u někoho podezřelého policie.

Zapomenuté předměty z Hlavního nádraží v Praze | Foto: Martin Svozílek

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme