Zeman o cestě na Rhodos: Nejspíš jsem jel naposledy, Jakuninovi docházejí prostředky

Letošní cesta Miloše Zemana na konferenci Dialog civilizací mohla být jeho poslední. Hlava státu to řekla v předtočeném pořadu TV Prima Partie. Organizátor akce Vladimir Jakunin už podle Zemana nedisponuje takovými prostředky a konference by tak mohla ztratit význam, jaký v minulosti měla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident Miloš Zeman.

Český prezident Miloš Zeman. | Foto: Fotobanka Profimedia

Zeman se v pořadu vyjádřil také ke zpožděnému příjezdu na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče. Zajímavější než samotné zpoždění, byla podle Zemana účast hned dvou českých prezidentů. Současného a bývalého. Kauze Hrad versus Herman, která od půlky týdne hýbe veřejným prostorem, nevěnoval prezident větší pozornost z toho důvodu, že štáb Partie TV s ním rozhovor předtáčel ve středu 19. října.

Cesta z nostalgie

Zeman v Partii uvedl, že cesta na konferenci na Rhodos je pro něj trochu nostalgickou záležitostí, protože na řecký ostrov díky pozvání organizátorů zamířil už sedmým nebo osmým rokem.

Sobotka varuje před ‚hradní malostí‘. Zachovejte se jako státník, vzkázal Zemanovi

Číst článek

„Letos to pravděpodobně byla moje poslední cesta. Z toho prostého důvodu, že Vladimír Jakunin, který tuto konferenci organizuje, už nedisponuje takovými prostředky, a tedy i takovou účastí, jako měl možnost (disponovat – pozn. redakce) v minulosti,“ řekl prezident. Ruský oligarcha a bývalý generální ředitel ruských železnic Vladimir Jakunin patří do blízkého okruhu šéfa Kremlu Vladimira Putina.

„Nyní by to byla jedna z řadových konferencí, která by už ztratila ten význam, jaký kdysi měla,“ dodal prezident. Jako hlavnímu řečníkovi mu podle jeho slov bylo proplaceno ubytování a strava. „Nedostal jsem žádné diety do kapsy,“ zažertoval.

Vláda Zemanovu cestu na Rhodos schválila dodatečně. Hrad vyčíslil náklady cesty na 300 tisíc korun, které proplatí stát. Zeman se kvůli konferenci nezúčastnil pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese. Cestu prezidenta schválila vláda devíti hlasy. Někteří ministři ale podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka navrhovali, aby ji kvůli její kontroverzi vláda symbolicky odmítla proplatit.

Jsem jen cestující

Zeman se v Partii vyjádřil také k pohřbu bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, jehož začátek česká delegace kvůli patnáctiminutovému zpoždění nestihla.

Ťok se na schůzce se Zemanem zastal dispečerů, Ovčáček se omluvil

Číst článek

„Neptejte se cestujícího v autobuse, proč ten autobus přijel pozdě. To je naivní otázka. Ptejte se řidiče toho autobusu,“ řekla hlava v pořadu státu.

„Já mohu říci, pouze to, že jsem se podle požadavku našeho protokolu dostavil na letiště na minutu přesně, jak jsem měl, takže mohu s čistým svědomím říci, že chyba nebyla na naší straně,“ dodal prezident.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček již dříve za viníka zpoždění označil Řízení letového provozu ruzyňského letiště, odkud vládní speciál startoval. Dispečerů se ale na sobotní schůzce se Zeman zastal ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

„Panu prezidentovi jsem řekl, jak celý odlet probíhal, že Řízení letového provozu žádnou chybu neudělalo. Problém byl v tom, že se let přesunul z Kbel na Ruzyni a pravděpodobně se neupravil časový plán,“ vysvětlil zpoždění ministr dopravy Dan Ťok. Ovčáček se dispečerům následně veřejně omluvil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý obsah schůzky v Lánech ministr dopravy Dan Ťok vylíčil ve vysílání ČRo Plus

Podle Zemana ale nebylo zpoždění nijak tragické. Navíc česká delegace byla výjimečná v tom, že se skládala ze svou českých prezidentů. Zemana vládním speciálem doprovodil také jeho předchůdce Václav Klaus.

„Česká delegace na tomto pohřbu byla složena ze dvou prezidentů, toho bývalého a současného, zatímco ostatní země Slovenska (sic!) tam měli daleko a daleko nižší zastoupení. Čili dívejme se na věc z té pozitivní stránky. Účastí dvou prezidentů chtěli vyjádřit jakousi sounáležitost se Slovenskem v době, kdy zemřel jeho první demokraticky zvolený prezident,“ připomněl Zeman.

mls, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme