Zeman se za finanční dary odměňuje návštěvami a státními cestami, tvrdí deník

Seznamy dárců Strany práv občanů (SPO), prezidentské kampaně Miloše Zemana či prezidentského fondu se nápadně protínají s prezidentskými návštěvami v jejich firmách a s pozvánkami na státní zahraniční mise. Ve svém čtvrtečním vydání na to poukázal deník MF Dnes. Podle něj má na řadu z těchto podnikatelů zároveň vazby prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání Miloše Zemana s velvyslanci

setkání Miloše Zemana s velvyslanci | Foto: Martin Svozílek

Jako příklad uvádí deník lidi spojené s holdingem Adamovské strojírny. Ti podle něj patří mezi dlouhodobé dárce SPO a částečně i prezidentské kampaně. Zeman firmy z této skupiny podle deníku opakovaně navštěvuje a jejich zástupcům nabízel účast na cestě do Jižní Ameriky.

„Je to taková symbióza. Zeman očekává příspěvek na kampaň a sponzoři privilegovaný přístup prezidentského úřadu. Předstírají, že za tím nic není, ale protislužbičky probíhají,“ odcitoval deník ředitele Transparency International Davida Ondráčku.

Zachránily Nejedlého na Hradě ruské peníze? Lukoil za něj zaplatil miliony, sám nedal nic

Číst článek

Podle deníků je řada dárců provázaná s prezidentovým poradcem a místopředsedou SPO Martinem Nejedlým. Jeho obchodní partneři a lidé jinak propojení s jeho obchodními aktivitami poslali na konta kolem prezidenta a jeho někdejší strany 23 milionů korun.

Samotný Hrad souvislost mezi sponzorskými dary a návštěvami prezidenta odmítá. Vylučuje i vliv prezidentova poradce. „Nevím o takovém vlivu, klíčové je rozhodnutí pana prezidenta, nikoliv jeho okolí,“ řekl Ovčáček.

MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme