Zeman také vynechal státní svátek, kvůli Havlové. Nešlo o neúctu, šlo o zdvořilost, tvrdí Ovčáček

Oslavy 28. října na Pražském hradě bojkotuje většina rektorů vysokých škol i část politiků. Odmítnutí pozvánky na slavnostní ceremoniál označil prezident Miloš Zeman ústy svého mluvčího jako "zneuctění státního svátku". Sám Zeman však na oslavách před patnácti lety také chyběl, kvůli sporu s tehdy první dámou Dagmar Havlovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání Dagmar Havlové, Daniela Hermana a Miloše Zemana

Setkání Dagmar Havlové, Daniela Hermana a Miloše Zemana | Foto: Fotobanka Profimedia

Je to epizoda stará 15 let. Zeman ještě jako sociálnědemokratický premiér kritizoval prezidenta Václava Havla kvůli dosazení Zdeňka Tůmy do čela České národní banky. Havlová se svého manžela zastala a ve "slovní přestřelce" s předsedou vlády řekla, že Zemanovi už nikdy nepodá ruku.

"Ať už si myslím o paní Dagmar Havlové cokoli, respektuji ji jako první dámu a nechci ji uvádět do trapné situace v otázce podání, nebo nepodání ruky," citovala tehdy Zemana média, proč nedorazil 28. října 2001 na udílení státních vyznamenání.

Střih, říjen 2016. Slavnostní ceremoniál pořádaný Zemanen odmítá navštívit většina rektorů, biskupové, politici. Reagují na kauzu Brady. Na twitterovém účtu hradního mluvčího Ovčáčka se objevuje věta: „Pan prezident uvažuje o tom, že kvůli jednoznačné neúctě ke státnímu svátku, rektory, kteří odmítnou pozvání na 28. 10., za rok nepozve.“

Šlo o zvořilé gesto

Hradní mluvčí svůj rozdílný pohled hájí, Zemanovu absenci na předávání v roce 2001 s letošní situací podle něj nelze srovnávat. „Prezident se tehdy první dámě slušně omluvil a nepořádal pak politické divadlo,“ vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu rozdílný pohled na neúčast na slavnostní ceremonii Ovčáček. Podle něj Zeman v roce 2001 svou neúčastí odkaz 28. října nezneuctil.

„Šlo o zdvořilé stanovisko,“ okomentoval situaci Ovčáček. Že by Zeman svou nepřítomností devalvoval státní svátek, jak to nyní dělají podle Hradu rektoři nebo někteří politici, si Ovčáček nemyslí.

Vedle rektorů a politiků odmítl pozvání na Hrad třeba plzeňský biskup Tomáš Holub. „Kněz nechť si vše zodpoví v niterném rozhovoru s Bohem,“ reagoval Ovčáček na otázku, zda i Holub svou nepřítomností zneuctil státní svátek.

Povinnosti, zahraniční cesta, přibližování se východu. Na oslavy 28. října opět nepřijde většina rektorů

Číst článek

Letošního předávání státních vyznamenání se 28. října se stejně jako loni nezúčastní většina rektorů veřejných vysokých škol. Někteří se omluvili kvůli jiným povinnostem, jiní kvůli zahraniční cestě nebo tomu, že se Česká republika přibližuje Východu.

Pozvánku do Vladislavského sálu odmítla také část politiků. Bojkot plánuje Michaela Marksová (ČSSD), Věra Jourová (ANO) a poslanci ODS i TOP 09. Na Hrad nepůjdou ani lidovci. Účast odmítl i předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Vadí jim spor ohledně vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Ten byl ze seznamu oceněných údajně vyškrtnutý kvůli tomu, že se jeho synovec - ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) - setkal minulý týden s dalajlamou.

ČRo, Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme