Zeman v Lánech jedná s ministry o dopravě, řeč přijde i na zpožděný let do Bratislavy

V Lánech začalo jednání prezidenta Miloše Zemana s ministry o zrychlení dopravních staveb. Setkání se koná v rámci schůzky expertního týmu prezidenta. Do Lán přijel místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš a další tři ministři za hnutí ANO - ministr dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr životního prostředí Richard Brabec. Na setkání byl pozván i šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva dopravy

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

Ministři byli do Lán pozváni na 10:00, přijeli ale o hodinu dříve, aby se ještě před jednáním s prezidentem poradili. Několik minut po 10:00 je pak minibus se Zemanem a členy jeho poradního týmu odvezl do lánského loveckého zámečku.

'Zachránit čest České republiky.' Olomoucký rektor navrhl Hermanova strýce na univerzitní vyznamenání

Zeman dlouhodobě prosazuje, aby vláda uvolnila více peněz na investice, a to především v dopravních stavbách. Prezident nedávno pozitivně ohodnotil přebytek státního rozpočtu, pokles investic ale označil za jeho slabé místo. Nízké investice se podle něj mohou v budoucnu nevyplatit.

Kauza letadlo

Během schůzky bude také chtít Zeman mluvit s Ťokem o zpoždění prezidentského speciálu letícího na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Pražský hrad postupně zveřejnil několik důvodů, které podle něj vedly k pozdnímu příjezdu prezidentské delegace. Jednou z nich bylo pochybení leteckých dispečerů. Ti to ale důrazně odmítli.

Setkání pravděpodobně ovlivní i dění kolem návštěvy tibetského duchovního dalajlamy v Česku, během které se sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Kvůli čínské nelibosti ze setkání vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. Babiš se Hermana zastal. Zároveň zpochybnil výši čínských investic, nacož Zeman, zastánce sbližování s Čínou, řekl, že ministr financí nemá správné informace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme