Zeman vetoval 'lex Babiš'. Pokud ho poslanci přehlasují, chce jít k Ústavnímu soudu

Prezident Miloš Zeman v pondělí vetoval novelu zákona o střetu zájmů, přezdívanou lex Babiš. Na Twitteru o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Norma je podle prezidenta v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš jeho rozhodnutí přivítal. O novele bude znovu rozhodovat Poslanecká sněmovna, veto může přehlasovat jen nadpoloviční většina všech 200 poslanců. Pokud ale zákonodárci prezidentovo veto přehlasují, chce se Zeman obrátit na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Novela zákona o střetu zájmů zakazuje budoucím členům vlády vlastnit média. Firmy ministrů by také nesměly žádat o dotace nebo se účastnit veřejných zakázek.

Prezident Miloš Zeman poslal předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi z ČSSD dopis se zdůvodněním, proč normu vetoval. Podle něj je zákon namířen výhradně proti ministrovi financí Andreji Babišovi.

Ministr financí a šéf hnutí ANO vlastní od června 2013 přes Agrofert mediální skupinu Mafra, pod kterou patří mimo jiné deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny a Metro. Vicepremiér má i hudební televizi Óčko a rozhlasovou stanici Impuls.

„Ustanovení jsou namířena na politického konkurenta s cílem ho oslabit, k tomu ovšem zákon v demokratické společnosti sloužit nemůže, nemůže být výsledkem libovůle,“ stojí v dopise.

Odůvodnění některých paragrafů, které nebyly součástí vládního návrhu, jsou podle prezidenta založeny „na ničím nepodložených domněnkách“ a „namísto toho převážila snaha pokusit se jejich prostřednictvím ovlivnit volnou soutěž politických stran, na které je založen politický systém“.

Podle hlavy státu si lze jen těžko představit, že by člen vlády zneužíval rozhlasu, televize nebo periodického tisku „v rozporu s veřejným zájmem“.

Nová úprava zákona o střetu zájmů, který má mimo jiné zamezit, aby veřejný funkcionář nezneužil své postavení při zadávání veřejných zakázek, je podle prezidenta zbytečná. Zákon o zadávání veřejných zakázek je podle něj natolik propracován, že ministr nemá možnost výběr ovlivnit.

Prezident také vidí jako problematickou hranici 25 procent, protože firma, ve které má člen vlády podíl 24 procent a méně, může žádat o dotace. Stačí ale pouhé jedno procento navíc a firma už nemá nárok na žádné dotace nebo investiční pobídky.

Sněmovna zřejmě prezidenta přehlasuje

Ministři by neměli podnikat a vlastnit média, zopakoval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Veřejný zájem je nutno chránit. Ministři by neměli podnikat, ucházet se o veřejné zakázky a vlastnit média. Veto prezidenta proto přehlasujeme,“ napsal premiér na Twitteru.

Babiš naopak Zemanovo rozhodnutí vetovat novelu přivítal. Dodal, že předpisem ho všechny ostatní strany chtějí dostat z politiky.

Prezidentova slova pak ostře kritizoval předseda ODS Petr Fiala. „Dosud nikdy nedocházelo k takovému zneužívání moci k podpoře vlastního podnikání," napsal na Twitteru.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je přijetí zákona, který mimo jiné omezuje podnikání vicepremiéra Andreje Babiše, v zájmu volné soutěže politických stran a v zájmu liberální demokracie.

Samotné rozhodnutí vetovat zákon podle něj překvapivé není. „Politické spojenectví pana prezidenta s panem předsedou Babišem je již delší dobu zcela zřejmé," řekl ČTK.

Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Sněmovna by měla předlohu opětovně posuzovat v lednu. Vzhledem k výsledkům předchozích hlasování je pravděpodobné, že prezidentovo veto zvrátí. V září ji přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců.

Pokud ale poslanci prezidentovo veto přehlasují, je Zeman připraven obrátit se na Ústavní soud, aby „definitivně rozhodl o případném nesouladu novely zákona o střetu zájmů s Ústavou České republiky“.

Další podepsané zákony

Prezident Miloš Zeman zároveň s vetem v pondělí podepsal několik zákonů. Mezi nimi například novelu o evidenci obyvatel, kvůli které lidé, mající trvalé bydliště na radnicích, budou mít od příštího roku tento údaj vyznačován v občanských průkazech, nebo novelu zákona o platebním styku, která bankám mimo jiné ukládá ještě více informovat klienty o požadovaných poplatcích.

Čtyři komentátoři, čtyři názory: lex Babiš je prázdný marketing, píše Honzejk. Ukazuje na hlubší problém, míní Šídlo

Číst článek

Podepsal rovněž novelu zákona o spotřebních daních, která rozšiřuje vratku části spotřební daně z nafty, takzvanou zelenou naftu, i na zemědělce v živočišné výrobě, nebo novelu zákona o hornické činnosti, která mimo jiné zkracuje lhůtu pro ohlašování přepravy výbušnin z jednoho dne na jednu hodinu.

Zároveň podpořil normu, jež se týká výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů - opět nebudou podléhat zdanění.

Anna Jadrná, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme