'Zemanův' lihovarník vyhrál. Soud potvrdil, že nemá být stíhán za vyhýbání se vězení

Lihovarník Vladislav Jarošek definitivně vyvázl z trestu kvůli vyhýbání se vězení. Ostravský soud na konci loňského roku potvrdil, že zastavení trestního stíhání odsouzeného daňového podvodníka platí. Jarošek několik měsíců i přes soudní příkaz nenastoupil do vězení, kde si má odpykat šestiletý trest, a policie ho kvůli tomu obvinila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře | Foto: Repro YouTube.com

"Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci, usnesením ze dne 16. 12. 2016 zamítl moji stížnost proti usnesení Okresního soudu v Olomouci o zastavení trestního stíhání Vladislava Jaroška," řekla bez bližších informací Zpravodajskému webu Českého rozhlasu státní zástupkyně Marcela Švrčinová, která případ dozorovala. Soud o případu rozhodl v neveřejném zasedání.

‚Nešlo o trestný čin.‘ Soud zastavil stíhání exzemanovce Jaroška. Žalobkyně podala stížnost

Číst článek

V červnu nenastoupil

Policisté Jaroška stíhali kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Vlivný lihovarník měl po přerušení trestu dorazit za mříže loni v červnu, avšak neučinil tak. V červenci ho policisté zastihli v olomoucké nemocnici, kde se nechal hospitalizovat kvůli problémům se srdcem. Lékař pak policistům neumožnil Jaroškův převoz do nemocnice, a tak jim nezbylo nic jiného než několik týdnů střežit podnikatelův pokoj a čekat, až se mu uleví.

Soud Jaroškovi za podvod ve výši 70 milionů korun uložil trest šest let vězení. Podnikatel se proti verdiktu odvolal, ale vrchní soud mu 6. listopadu 2012 trest potvrdil. Jaroškova firma v roce 2003 vyrobila téměř 500 tisíc litrů denaturovaného lihu.
"Denaturační proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodnotila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol," napsala v roce 2010 soudkyně Halina Černá.

Všechno marně. Jarošek totiž nakonec požádal Krajský soud v Brně o další přerušení trestu a ten mu v září na půl roku vyhověl. Policisty tak soud stáhl a lihovarník se vrátil domů do jihomoravských Mutěnic. Trestu za vyhýbání se vězení se přitom vyhnul pouze díky administrativní chybě soudu. Ten ho totiž loni, kdy měl po přerušení trestu nastoupit do vězení, zapomněl obeslat.

Pomohla mu chyba soudu

"Předseda senátu příslušné věznici zašle nařízení výkonu trestu a vyzve odsouzeného, je-li na svobodě, aby trest ve stanovené lhůtě nastoupil. Takováto výzva však obviněnému ze strany soudu po jeho propuštění na podkladě přerušení trestu zaslána nebyla," vysvětlil Okresní soud v Olomouci, proč Jaroškovo stíhání zastavil. Krajský soud v Brně tehdy vytýkanou chybu nechtěl komentovat.

Jarošek ani jeho advokát se Zpravodajským webem Českého rozhlasu nekomunikuje, magazínu Reportér ale loni tvrdil, že vězení by vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu nezvládl. "Problémy se srdcem nejsou chřipka. To se jen tak nespraví. Jediná možnost je výměna srdce. Jsem v širším výběru na transplantaci,“ uvedl. Jaroškův přítel, sexuolog Radim Uzel, navíc požádal u prezidenta Miloše Zemana o milost. Hlava státu už jednou udělení milosti Jaroškovi zamítla.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme