Zemřel Ivo Svoboda. První český ministr, který skončil ve vězení

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda minulý týden zemřel. Bylo mu 68 let. Úmrtí potvrdila Radiožurnálu farářka Církve československé husitské v Roztokách Jarmila Kučerová. Svoboda se stal v roce 2005 prvním českým ministrem od revoluce, který skončil ve vězení. Odsouzen byl za vytunelování podniku Liberta.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr financí ve vládě Miloše Zemana Ivo Svoboda na fotografii z roku 2004

Bývalý ministr financí ve vládě Miloše Zemana Ivo Svoboda na fotografii z roku 2004 | Zdroj: ČTK

Bývalý politik zemřel podle iDnes.cz již 23. února. „Mohu vám pouze potvrdit, že zemřel minulý týden. Jeho rodina si nepřeje uvádět bližší informace,“ řekla serveru farářka Kučerová.

Svoboda byl vážně nemocný a dožíval v sanatoriu pro nemocné Alzheimerem. „Léta trpěl Alzheimerovou chorobou. Byl členem naší církve a bude mít církevní pohřeb z našeho sboru v Roztokách," řekl Hospodářským novinám farář Československé církve husitské Jiří Vaníček.

Ivo Svoboda zahájil politickou kariéru hned při prvních svobodných volbách v roce 1990. Kandidoval za Občanské fórum na poslance v České národní radě.

Během devadesátých let se pak vypracoval z poslance přes náměstka ministra financí až na sociálnědemokratického ministra financí ve vládě Miloše Zemana a místopředsedu ČSSD, kterou tehdy Zeman vedl.

Koncem devadesátých let ale Svobodovu politickou kariéru ukončila aféra kolem mělnické továrny na dětské kočárky Liberta. Svoboda podnik vedl ještě před tím, než se stal ministrem. Policie ho začala stíhat z poškozování věřitele a porušení povinností při řízení o konkurzu a vyrovnání. Svoboda proto musel v roce 1999 post ministra financí opustit, nahradil ho Pavel Mertlík.

Škoda činila podle obžaloby přes 19 milionů korun. Soud Svobodovi udělil pětiletý trest, exministr ale nakonec ve vězení strávil jen tři, poté ho v roce 2008 podmíněně propustili na svobodu.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme