Zemřel jeden z posledních veteránů druhé světové války generál Imrich Gablech, bylo mu 101 let

Zemřel jeden z posledních československých pilotů, kteří za druhé světové války sloužili v britském letectvu RAF, generál Imrich Gablech. Bylo mu 101 let. Informaci na svém Twitterovém účtu zveřejnil ministr obrany Martin Stropnický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel Imrich Gablech, jeden z posledních pilotů, kteří během 2. světové války sloužili u RAF

Zemřel Imrich Gablech, jeden z posledních pilotů, kteří během 2. světové války sloužili u RAF | Foto: kraj Vysočina

Gablech se narodil 4. listopadu 1915 ve slovenském Hrachovišti. V roce 1937 začal navštěvovat leteckou školu v Prostějově. Po odtržení Slovenska uletěl 7. června 1939 do Polska.

Poté, co se do útoku na Polsko zapojil také Sovětský svaz, se Gablech dostal do zajetí a dostal pět let nucených prací za špionáž, ke které byl vycvičen v Polsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pilot RAF, který nelétal (plná verze pořadu)

"Výslech málem ani nepřežil. Když odmítl podepsat protokol, přiložil mu nadporučík NKVD pistoli na spánek a hrozil mu zastřelením," píše se v jeho medailonku v projektu Paměť národa.

Když nacistické Německo napadlo Sovětský svaz, byl Gablech z pracovního tábora propuštěn a přes Archangelsk se se dostal společně s Poláky do Velké Británie. Zde krátce létal v rámci britského letectva RAF.

Gablech získal mnoho medailí

Kvůli závažným onemocněním ale musel skončit a byl vycvičen jako letecký kontrolor. Jako kontrolor pak pracoval až do konce války na letišti Coltishall u města Norwich.

Jako dispečer pak pracoval i po návratu do vlasti, nejprve na letišti v Praze-Ruzyni, poté v Havlíčkově Brodu. V únoru 1949 byl jako většina „zápaďáků“ z armády podle ÚSTRU propuštěn. Řadu měsíců nemohl najít práci, než byl přijat ke stavebním závodům jako pomocný plánovač a likvidátor faktur.

V roce 1951 byl ale zatčen a po krátkém vyšetřování ze zaměstnání propuštěn. Nakonec pracoval v pilníkárně jako účetní, později byl přeřazen k horší práci jako kontrolor pilníků. Po neshodách s vedoucími ale nezůstal ani zde a až do důchodu pracoval v podniku s obvazovými materiály.

V roce 2005 mu na Slovensku vyšla životopisná kniha „Hallo, airfield-control, go ahead! (Spomienky vojnového pilota)“. Získal mnoho českých i zahraničních vyznamenání a medailí včetně Řádu Bílého lva nebo polského Komandérského kříže. Loni byl jmenován do hodnosti brigádního generála.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme