Žijí v jurtě bez přípojek elektřiny a vody. Ale také bez hypotéky. Měnit nechtějí

Bez složenek a záloh, ale také bez přípojky na vodu, kanalizaci a elektřinu žijí už pět let mladí manželé na okraji malé obce kousek od Prahy. Za tu dobu si pořídili dvě malé děti. Jejich způsob života je sice náročnější a není pro každého, přesto by neměnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko-německá dvojice bydlí ve Valči na Karlovarsku v mongolské jurtě

Česko-německá dvojice bydlí ve Valči na Karlovarsku v mongolské jurtě | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

„Zhruba vystačíme s energiemi tak za tři tisíce měsíčně. Je v tom teplo v jurtě, teplo v maringotce, teplá voda, elektřina, plyn na vaření,“ popisují Libor a Dominika.

V jurtě, tedy kruhovém obydlí typickém pro asijské kočovníky, ale samozřejmě přizpůsobeném středoevropským podmínkám, žijí i se svými dvěma malými dětmi.

„Mám děti pořád na očích, takže to není tak, že jdu uklízet do obýváku a musím se každých pět minut vracet, co dělají děti v dětském pokoji,“ chválí si bytelnou jurtu Dominika.

Naftový agregát i fotovoltaika

Kuchyň a koupelnu mají venku, v bývalé maringotce. V decentní vzdálenosti od jurty je také kompostovací toaleta. K výrobě elektřiny využívají dieselový agregát a fotovoltaické panely. Díky elektřině mohou používat notebooky a surfovat po internetu. Nejvíc elektrické energie ale spotřebuje lednice.

Bydlení v jurtě | Foto: Eva Rajlichová

Vodu na pití i pro domácnost berou z vrtu. Snaží se s ní šetřit, protože samotné její čerpání spotřebovává tolik cennou energii. Pro čištění odpadní vody postavil Libor kořenovou čističku. Jenže kvůli tomu nesmějí používat klasické prací prostředky.

I když jejich způsob života není pro každého, Libor i Dominika jsou spokojení. „Za tu dobu, co jsme tady, jsme nejšťastnější vůbec, a to z jednoho prostého důvodu. Nemáme žádné odchozí platby, které musíme ten měsíc zaplatit za každou cenu. My se rozhodneme, kdy se co koupí, včetně energií, kdy se jaké budou používat,“ vysvětluje Libor.

Bydlení v jurtě není pro každého | Foto: Eva Rajlichová

V budoucnu své netypické bydlení budou muset přece jen trochu proměnit a přizpůsobit ho rozrůstající se rodině.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme