Žily na ulici, teď vaří v jídelně. Kuchařky bez domova připravují veganská jídla

OBRAZEM. Bez masa, vajec a mléka, tedy podle veganských zásad budou vařit ženy bez domova ve své jídelně. Otevřely ji ve středu na pražském Smíchově nedaleko Anděla. Jídla připravují ženy, které část života strávily na ulici. Stálá práce je pro ně jediný způsob, jak se dostat z problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření veganské jídelny na Praze 5

Otevření veganské jídelny na Praze 5 | Foto: Filip Jandourek

„Recepty tady točíme, jen každá kuchařka má jiné chutě na koření. Já mám třeba ráda více pálivé,“ popisuje 48letá Eva.

Na ulici prožila několik let. Jídelnu otevírá organizace Jako doma, která dlouhodobě pomáhá ženám v sociální nouzi. Zkušenosti kuchařky nasbíraly během tří let při vaření pro veganský catering.

„Už od začátku jsme trochu koketovali s tím jídlem. Chtěli jsme mít třeba restauraci, kde by vařily ženy bez domova. Pak nám přišlo, že je tam důležitý princip té sociální rovnosti,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek organizace Jako doma Alexandra Doleželová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žily na ulici, teď otevírají jídelnu. Ženy bez domova chtějí vařit podle veganských receptů. Natáčela Eva Rajlichová

„Není to tak, že by ženy bez domova vařily pro někoho, kdo má hodně peněz, ale že se tam bude moct najíst každý, ať už je chudý, nebo bohatý,“ dodává Doleželová.

V jídelně budou ženy vařit z lokálních a sezonních potravin, použijí i zeleninu, kterou kvůli vzhledu obchody neprodávají. Oběd v polední nabídce bude stát 75 korun, polévka s pečivem 30 korun.

Otevření veganské jídelny na Praze 5 | Foto: Filip Jandourek

Otevření veganské jídelny na Praze 5 | Foto: Filip Jandourek

Otevření veganské jídelny na Praze 5 | Foto: Filip Jandourek

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme