Živnostníků v Česku už druhým rokem přibývá, je jich přes 981 000

Počet živnostníků už druhým rokem stoupá. Ukazují to statistiky České správy sociálního zabezpečení. Loni jich přibylo 5500 a těch, kteří mají živnost, je momentálně přes 981 000.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalatér (ilustrační foto)

Instalatér (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Zastavil se tak úbytek těch, kteří měli podnikání jako hlavní činnost. Dlouhodobě přibývá i živnostníků na takzvaný vedlejší pracovní poměr, potvrzuje předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

„Je to dáno tím, že zaměstnanci si obvykle ještě přibírají další práci a může to být třeba i tím, že jim nestačí jejich příjem nebo si někde potřebují přivydělat,“ vysvětlil.

Obavy, že elektronická evidence tržeb (EET) přinutí skončit některé živnostníky, se nepotvrdily. Podle České správy sociálního zařízení naopak za poslední rok přibylo 5500 lidí, kteří jsou registrováni jako samostatně výdělečně činní.

Zatímco podnikatelů s hlavní výdělečnou činností za posledních pět let ubylo o padesát tisíc, těch s vedlejší činností je za stejnou dobu o třicet sedm tisíc víc. Tito podnikatelé například nemusí platit sociální pojištění, pokud jejich roční příjmy nepřesáhnou 67 600 korun.

Veronika Šírová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme