Změny ve vládě: Němečka nahradí ředitel nemocnice Motol Ludvík, Dienstbiera poslanec Chvojka

Ve vládě skončí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Na postech je vystřídají současný ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík a poslanec Jan Chvojka. Na odpolední tiskové konferenci to v pátek oznámil premiér Bohuslav Sobotka. O navrhovaných změnách předem informoval předsednictvo ČSSD a telefonicky i prezidenta Miloše Zemana. Osobně mu doručí návrhy na odvolání v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Ludvík a Jan Chvojka (koláž)

Miloslav Ludvík a Jan Chvojka (koláž) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: ČTK

Sobotka končícím ministrům poděkoval. Zdůraznil, že neodcházejí, protože by měli problémy nebo skandály. „Chci jim poděkovat za práci, kterou tři roky ve prospěch České republiky odváděli, ale prostě chci, aby ten kurz sociální demokracie byl zřetelnější, aby vládní tým byl kompaktní a vláda byla výkonná až do samého konce volebního období,“ uvedl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev Bohuslava Sobotky

Odvolaný ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier uveřejnil k rozhodnutí předsedy vlády oficiální prohlášení na stránkách vlády. „Zvolit složení svého vládního týmu je výsostnou pravomocí předsedy vlády. Jeho rozhodnutí respektuji, i když mě mrzí, že budu muset předávat rozdělanou práci svému nástupci místo toho, abych mohl dokončit její projednávání v Parlamentu,“ uvádí v prohlášení Dienstbier.

Za významný úkol, který bude potřeba dotáhnout, Dienstbier považuje novelu zákona o veřejném ochránci práv, která dá například ombudsmanovi pravomoc podávat antidiskriminační žalobu ve veřejném zájmu.

„Koho pan premiér pověří výkonem funkce ministra pro lidská práva, ten si bude muset vybrat, zda bude agendu prosazovat aktivně, a přicházet kvůli tomu třeba i o body na žebříčcích popularity,“ dodal Dienstbier. Naznačil přitom, že ho Sobotka vyměnil za slib, že nebude mít na březnovém sjezdu ČSSD protikandidáta.

Kdo jsou noví ministři? Připomeňte si dosavadní působení Ludvíka a Chvojky

Číst článek

Podle odvolaného ministra zdravotnictví Němečka jsou změny v kompetenci premiéra, který za ně také ponese plnou odpovědnost. V pondělí před schůzkou se Sobotkou uvedl, že nepovažuje za důležité, zda právě on skončí. Dodal, že důležité je to, jak z aktuální situace vyjde ČSSD.

Reakce prezidenta a vlády

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl pro ČTK komentovat, zda Zeman s odvoláním ministrů souhlasí. „Pokud jde o J. Dienstbiera, dlouhodobý názor pana prezidenta je znám,“ napsal v SMS zprávě Ovčáček.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nepovažuje výměnu ministrů za opatření premiéra, ale spíš za krok předsedy ČSSD, který řeší vnitrostranickou politiku. Šéf ODS Petr Fiala krok považuje za marketingový trik na voliče.

„Žádný nový ministr ve svém resortu nebude pár měsíců před volbami schopen téměř nic prosadit. Otázkou zůstává, zda to vlastně vzhledem k vládnutí současné vlády není dobře,“ uvedl Fiala. Výměnou Němečka podle něj kabinet navíc znejišťuje občany v situaci, kdy není jasné, zda bude příští rok zajištěno provozování letecké záchranné služby.

Předseda lidovců a vicepremiér Bělobrádek respektuje Sobotkovu obměnu ministrů ČSSD. Sama KDU-ČSL ale změnu neplánuje, řekl České televizi ministr Jurečka. Podle něj také není nejšťastnější měnit ministry pouhých 11 měsíců před volbami do Sněmovny.

Petr Hartman: Odvolat dva ministry je pro Sobotku snazší než změnit program ČSSD

Číst článek

Chystané změny ve vládě mají být reakcí na neúspěšné krajské a senátní volby. Sobotka v pátek zopakoval, že nová sestava ministrů sociální demokracie by měla být lepší v komunikaci i prezentaci fungování strany ve vládě.

Po odchodu Dienstbiera ve vládě nebude žádný senátor, což bude pro ostatní členy kabinetu znamenat nutnou přítomnost při obhajobě vládních zákonů či zpráv při schůzích horní komory. Dienstbierovi, jehož senátorský mandát skončí v roce 2020, pak zřejmě bude třeba dodatečně najít místo v senátních orgánech.

ČTK, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme