Zruší vrchní soud rozsudek nad Rathem? Stáhl termín odvolacího jednání

Pražský vrchní soud zrušil odvolací jednání v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, které mělo začít 31. října. Kauza pravděpodobně podle informací ČTK poputuje zpět ke Krajskému soudu v Praze, který vynesl nepravomocný rozsudek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, soud

David Rath, soud | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt ČTK řekl, že se soudci kauzou zabývají v neveřejném jednání a odvolací řízení bylo zrušeno. Výsledek neveřejného jednání nejprve musí soud oznámit advokátům obžalovaných. Mluvčí bližší informace neuvedl.

„Jednou z možností je také to, že tam došlo k nějaké chybě a bude to vráceno,“ řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Krajského soudu v Praze Pavlína Bočková. Pokud tedy vrchní soud zruší rozsudek a vrátí ho krajskému soudu k novému projednání, bude muset podle mluvčí celé hlavní prvoinstanční líčení proběhnout od začátku.

Obvykle však tento postup odvolacího soudu znamená, že původní rozsudek zruší a případ vrátí podřízenému soudu k novému projednání.

Rathův advokát Adam Černý řekl, že o zrušení odvolacího jednání ho vrchní soud informoval. K neveřejnému zasedání zatím informace neměl. Stejně na tom byl i Tomáš Sokol, právní zástupce spoluobžalovaných Kateřiny a Petra Kottových. "O odročení vím. Řekněme, že vrácení je jedna z možných variant," napsal ČTK.

Rath přijímal úplatky, řekl soud

Krajský soud uznal loni v červenci Ratha vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení a propadnutí 20 milionů korun z Rathova majetku. V souvislosti s manipulováním zakázek v regionu údajně Rath převzal 16 milionů korun.

Obžaloba Ratha spojuje s údajnou trestnou činností někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (dnes Kottové) a jejího partnera, exposlance za ODS Petra Kotta. Podle krajského soudu přizpůsobovala organizovaná skupina kolem Kottových veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví".

Nová čísla: Rath se v dědictví přetahuje o 20 milionů a tajemné konto z Lamanšského průlivu

Číst článek

Korupční kauza kolem Ratha se týká 11 obžalovaných. Nejvyšší trest dostal bývalý hejtman, o rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud Kottovým. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Rozsudku nad Rathem založenému na odposleších a také na doznání podnikatelky Salačové předcházelo hlavní líčení trvající dva roky a Rathova třídenní závěrečná řeč.

Někdejší poslanec za ČSSD vnímá proces jako politický, soud podle něj rozhodl v rozporu s důkazy. Argumentoval mimo jiné podjatostí soudce Roberta Pacovského, který ho uznal vinným.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme