Zvyky na Květnou neděli? Křesťané žehnají kočičky a jiné zelené větvičky

Přípravy na Velikonoce jsou v plném proudu, letos vyšla Květná neděle na 9. dubna. Začíná tak pašijový nebo také svatý týden, který vyvrcholí Zmrtvýchvstáním Páně. Křesťané si připomínají slavný vjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. Jaké tradice se na Květnou neděli dodržují? V křesťanských chrámech například žehnají kočičky a zelené větvičky. Ve Španělsku pak začínají velikonoční průvody a země kvůli tomu posiluje bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květná neděle - posvěcené kočičky

Květná neděle - posvěcené kočičky | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Květná neděle, latinsky Palmare, je poslední nedělí čtyřicetidenního půstu a vlastně otevírá Velikonoce. Kromě vjezdu Ježíše Krista do Jeruzaléma připomíná také blížící se Kristovo utrpení, smrt a vzkříšení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvyky na Květnou neděli? Křesťané žehnají kočičky a jiné zelené větvičky. Téma pro Naděždu Hávovou

V chrámech se poprvé zpívají pašije, tedy části evangelia, které popisují zatčení, odsouzení a umučení Ježíše.

Květná neděle se začala slavit už v 7. století a je bohatá na lidové zvyky. Kněz před mší, mimo chrám žehná palmové, jívové nebo jiné zelenající se ratolesti.

„Protože toho u nás moc neroste, tak se většinou žehnají kočičky, tedy větvičky vrby jívy. Když jsou nějaký rok Velikonoce později, tak je všechno odkvetlé a mohou to být jakékoliv ratolesti, třeba břízové nebo jiné,“ popisuje římskokatolický kněz Jan Houkal.

Exploze v křesťanském kostele v Egyptě. Nejméně 21 mrtvých a 50 zraněných

Číst článek

Průvod věřících poté vchází i se zelenými ratolestmi do kostela a začíná svatý týden. „V celém týdnu si připomínáme události, kdy Pán Ježíš přijíždí se svými učedníky do Jeruzaléma. A zástupy, které v něm chtějí vidět především mesiáše, co je osvobodí od nadvlády, ho vítají,“ dodává Houkal.

Po Květné neděli přichází Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa a Zelený čtvrtek. To je první den, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. S večerem na Zelený čtvrtek zase přichází velikonoční triduum, tedy Velký pátek, Bílá sobota a nedělní Boží hod velikonoční

Bezpečnostní opatření ve Španělsku

Většina španělských měst se vyzdobila tmavými sametovými látkami a zahalila se do vůně kadidla, v neděli začínají také velikonoční průvody. Každoročně se jich zúčastní desítky tisíc lidí, kteří si díky procesím se svatými relikviemi připomínají poslední okamžiky života Ježíše Krista.

Tradiční náboženské průvody potrvají až do následující neděle. V Madridu, Málaze nebo Granadě proto nyní platí mimořádná bezpečnostní opatření.

V Madridu nesmí do širšího centra auta nad 3,5 tuny, Málaga si ohradila přístup do centra betonovými kvádry, Sevilla zase zvýšila počet policistů ve městě. Ve Španělsku je nyní vyhlášen čtvrtý z pěti možných stupňů ohrožení.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme