Půjčky na bydlení si bere stále více Čechů. K závazkům však přistupují zodpovědněji

Češi se sice nebojí půjčovat si peníze, jsou však zodpovědnější než dříve. Méně si berou krátkodobé úvěry a také si častěji kontrolují v online službách, jak na tom se svými závazky jsou. Vyplývá to z údajů od Bankovního a Nebankovního registru, které sbírají informace o tom, jak si lidé půjčují a jak splácejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Za letošní první půlrok celkově dluží asi jeden a půl bilionu korun.

„Sedmdesát šest procent z toho tvoří hypoteční úvěry,“ uvedl Jiří Rajl ze společnosti CNCB, která provozuje Nebankovní registr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak si Češi půjčují a jak splácí, mluvil Jiří Rajl ze společnosti, která provozuje Nebankovní registr

Zatímco zájem o hypotéky roste, u krátkodobých úvěrů podle Rajla v posledním roce či dvou stagnuje.

Podle něj jsou Češi zodpovědnější. „Neutrácejí peníze jenom na základě krátkodobé spotřeby, ale vlastně investují do nemovitostí, do vlastního bydlení, což je jeden znak té zodpovědnosti. A zadruhé si myslím, že daleko více sledují své závazky,“ poznamenal Rajl.

Zajímavostí je, že si Češi průměrně půjčují menší částky a mění se i zadlužení podle věku.

„Z našich dat je vidět, že ty nejmladší věkové skupiny z našeho pohledu zlepšují chování, neberou si tolik úvěrů, na druhou stranu se trošičku bojíme zadlužování té nejstarší věkové skupiny, která má větší tempo růstu zadlužování než ostatní věkové skupiny,“ řekl Rajl.

Starší lidé si také více půjčují na spotřebu. „Hypotéky většinou už nepotřebují,“ podotkl Rajl.

Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme