Úroda hroznů je letos průměrná. Kvalitu ovlivní počasí v příštích dnech

Vinaři slaví novou úrodu vína. Vinobraní mají tento víkend ve Znojmě, Mikulově, Uherském Hradišti, ale třeba i na vinici sv. Kláry v Praze -Troji. Sklizeň raných odrůd už běží naplno, vinaři teď s obavami obracejí oči k obloze. Deště totiž kvalitu vína ohrožují. Přitom právě zářijové počasí je pro hrozny klíčové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny už brzy začnou dozrávat. Vinaři se na letošní sklizeň obzvláště těší.

Hrozny už brzy začnou dozrávat. Vinaři se na letošní sklizeň obzvláště těší. | Foto: Michal Trnka

„Když by náhodou v příštích 14 dnech svítilo slunce, tak by se vše mohlo zvrátit, a mohlo by se jednat o průměrný, až lehce nadprůměrný rok. Když máte hezké září a hrozny jste udrželi v dobré kvalitě do bodu, kdy zaměkají a následně vyzrávají, máte vše vyřešené,“ potvrzuje vinohradník Martin Beránek z vinice sv. Kláry v Praze.

I když je v současné době počasí rozhodující, i sami vinaři ještě mohou kvalitu vína ovlivnit, a to řezem ve vinici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zářijové počasí je pro kvalitu vinných hroznů klíčové. Více zjišťoval Jaroslav Skalický

“Vinař může pár hroznů ostříhat na zem, aby na jedné hlavě vinné révy bylo optimální množství hroznů jeden až jeden a půl kilogramu. Hrozny jsou potom kvalitnější. Nebo třeba u modrých hroznů se část posbírá na takzvaná růžová vína. Zbývající část modrých hroznů se potom nechá dozrát a je tam vyšší cukernatost, vyšší extrakt. Hrozny jsou kvalitnější,“ vysvětluje vinař David Šťastný.

„Množství je vidět už teď. Když to porovnám s loňským rokem, budeme mít hroznů více. Ovšem pokud nám do toho nebude pršet a nevezme nám je nějaká bílá hniloba nebo plíseň šedá,“ uvádí Beránek.

Vytrvalé deště dál decimují jihomoravské vinice

„V tomto období jsou poškozeny především odrůdy, které už pomalu dozrávají, to znamená polorané a rané odrůdy,“ vysvětluje čerstvý vinař roku Miroslav Volařík z Mikulova. „Do bobulky hroznu se dostává kvantum vody a dochází k puchnutí, tím pádem se v ní uchytí množství infekčních chorob.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihomoravští vinaři začali v těchto dnech se sklizní hroznů, obávají se však o část své úrody, kterou poničil déšť. Hostem dnešního ranního interview byl vinař Miroslav Volařík.

Pokud jsou bobule nasáklé vodou, je v nich méně cukru. V takovém případě by mohlo hrozit, že bude i méně kvalitnějších přívlastkových vín.

„Poté, co nastaly deště, jsme museli posbírat muškáty, které byly z 20 procent poškozené plísní. Nejhůře na tom byla milerka, která byla poškozena z 30 procent,“ dodává Volařík. „Odrůdy typu Ryzlink rýnský mají hutnější bobulku, takže jsou samozřejmě odolnější. Jejich odrůdy by měla být v pořádku.“

Předpovídat, jak vysoké budou celkové škody a jak se případně promítnou do cen vína, je zatím předčasné.

Burčák je nejlepší čerstvý

Na vína z letošní sklizně je ještě čas, vinaři ale nabízejí tradiční burčák. „Burčák bych určitě doporučil kupovat přímo u vinaře. Čerstvý burčák určitě stojí za to,“ upozorňuje Šťastný.

Kdo možnost zajít v pravý čas k vinaři nemá, měl by si zjistit, kdy čerstvý burčák do vinotéky přivezou. Pokud po něm bolí hlava, určitě čerstvý není, jen se ho prodejce snažil udržet při životě přidáním cukru.

Burčák u silnic a různých stánků burčákem ani být nemusí, často jde o mošt z jablek. V dobrém burčáku také musí být cítit alkohol, nejen cukr. A musí mít správnou barvu.

„Měl by mít krásně žlutou barvu do zlatova. To je dáno tím, jakým způsobem s tím umí vinař technologicky pracovat, aby uměl odstínit kalové částice. Správný burčák, který si člověk vychutná, má 2,5 až 4 procent alkoholu. Je to zdravé, plné vitamínů,“ dodává David Šťastný z Valtic.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme