Rada seniorů chce zavedení minimálních důchodů. Nápad prý podpořil i Zeman

Důchodci v Česku by měli mít nárok na minimální starobní penzi, navrhuje to Rada seniorů ČR. Zástupce rady dnes při příležitosti Mezinárodního dne seniorů přijal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Ten prý zavedení minimálního důchodu také podpořil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Rady seniorů se životní podmínky důchodců v Česku zhoršují. Mnohým lidem penze nestačí na uhrazení bydlení a dalších nutných nákladů.

Zákon o minimálním starobním důchodu před půl rokem zpracovala Rada seniorů a předala ho politikům, ale doposud se nic neděje, říká předseda organizace Zdeněk Pernes. Podle něj by měl být minimální důchod stanoven na 8300 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důchodci v Česku by měli mít nárok na minimální starobní penzi, prosazuje Rada seniorů ČR. Návrh přiblížil předseda organizace Zdeněk Pernes

„Jde o spotřební koš základních životních potřeb důchodců. Jeho hodnota je v tuto chvíli asi 8250 korun,“ konstatuje Pernes.

Nárok na minimální penzi by ovšem neměli všichni senioři. Navrhujeme povinnost majetkového testu, popisuje předseda Rady seniorů.

„Takzvaný majetkový test zabrání, aby nebyl minimální důchod zneužit osobami samostatně výdělečně činnými, které měly vysoké příjmy, platily si minimální pojistné, ale majetkové poměry mají jiné,“ vysvětluje Zdeněk Pernes.

Před čtvrt stoletím tvořili lidé nad 65 let 12,5 procenta obyvatel, nyní je to 17,4 procenta. Celkem v zemi žije 1,83 milionu pětašedesátiletých a starších osob. V roce 2030 by to podle statistiků mohlo být až 2,42 milionu. Senioři by tak mohli představovat až 30 procent populace.
Zdroj: ČTK

Základní výměra důchodu už ale v našem právním řádu existuje, upozorňuje analytik z Centra pro ekonomiku a politiku Marek Loužek.

„Činí asi 3110 korun, když sečteme základní výměru 2340 korun a 770 korun, to je procentní výměra, tak to nám dává minimální důchod,“ míní Loužek.

Podle něj se tak Rada seniorů snaží o razantní navýšení tohoto minimálního důchodu.

„Myslím si, že je to nerealistické. Stálo by to možná čtyři miliardy ročně. Už dnes je v důchodovém systému deficit až 50 miliard korun. Nedokážu si to představit,“ říká Loužek.

Minimální starobní penze ale podle Pernese státní rozpočet nezatíží. Stát by měl podle propočtů Rady seniorů zaplatit o necelé tři miliardy korun na důchodech více.

Vladimír Kroc, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme