ČEZ má novou smlouvu s RWE na dodávky plynu pro elektrárnu Počerady

Polostátní energetická společnost ČEZ upravila dohodu s firmou RWE o nákupu plynu pro svoji paroplynovou elektrárnu Počerady. Ta původní byla pro ČEZ za současného vývoje cen elektřiny na trzích nevýhodná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počerady

Počerady | Foto: ČEZ

Firmy se dohodly zejména na tom, že plyn ze smlouvy bude ČEZ využívat i jinak než výhradně v elektrárně. Podle deníku E15 ho bude ČEZ smět například prodávat dál firmám a domácnostem. Firmy se dohodly i na tom, že smlouvu můžou po dvou letech, až opět zasednou k vyjednávání, úplně ukončit.

Původní smlouva mezi společnostmi byla spojená jen s dodávkou plynu pro elektrárny Počerady. A to na dobu 15 let od zahájení jejího komerčního provozu. Jenže kvůli nízkým cenám elektřiny by elektrárna mohla být ztrátová. Šéf divize strategie společnosti ČEZ Pavel Cyrani deníku E15 řekl, že nový kontrakt by měl ztráty podstatně snížit.

Paroplynová elektrárna Počerady je téměř hotová a v současnosti se už připravuje na spuštění do komerčního provozu. ČEZ zahájil stavbu v roce 2011. Výkon elektrárny je 880 megawattů. Investice se pohybuje kolem 16 miliard korun.

ČEZ pozastavil plány na stavbu další paroplynové elektrárny v Mělníku. Důvodem je, že tyto zdroje se firmě za současné situace nevyplatí stavět ani provozovat. Nicméně firma stále plánuje v Mělníku postavit přípojku zemního plynu k elektrárně. Prý může sloužit i jako přívod pro kotle na zemní plyn, které nahradí méně ekologická zařízení.

Elektrárny a teplárny skupiny ČEZ v ČR | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme