Vláda chce zpřísnit výběr daní od plátců DPH, podle kritiků to podnikatele zbytečně zatíží

Vláda chce zpřísnit výběr daní od plátců DPH. Ve sněmovně dnes s podporou komunistů prosadila návrh, aby podnikatelé každý měsíc odevzdávali finančnímu úřadu hlášení o svých tržbách a obratu. Podle kritiků - včetně TOP 09 a ODS - nová povinnost nezajistí lepší výběr daní a podnikatele jen zbytečně zatíží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka (vpravo)

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka (vpravo) | Foto: Filip Jandourek

Nová povinnost by se týkala půl milionů plátců DPH. V České republice se podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové vyskytuje spousta subjektů, které provádějí takzvané řetězové nebo kartelové podvody:

„To znamená, že odčerpávají prostředky ze státního rozpočtu. Na druhou stranu máme velmi nízkou platební morálku, která se projevuje v tom, že subjekty odečítají DPH z plnění, která by odečítat neměla. Nepřiznávají daně plus se odečítá DPH z různých fiktivních faktur a podobně."

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpřísněném výběru daní od plátců DPH mluví náměstkyně ministra financí Simona Hornochová a předseda AMSP Karel Havlíček

Opatření by podle ní mělo přinést výsledky, vzorem je praktická zkušenost ze Slovenska, která toto opatření zavedla už v roce 2013.

„V praxi jsou vidět skutečné efekty. A zároveň k nám jde ze Slovenska ta zkušenost, že pokud nezavedli kontrolní hlášení v plném rozsahu, tak jakým způsobem ho plátci obcházeli," říká Hornochová.

Podle Asociace malých a středních podniků ČR jsou kroky ministerstva financí náročné.

„My i souhlasíme s tím, že se tomu firma bude věnovat o hodinu více, když z toho budou faktické výsledky. Je potřeba říct, kolik daní se vybere navíc. A ve finále si i říct, jaký bude celkový přínos elektronických pokladen," uvádí předseda asociace Karel Havlíček.

„Pokud se to skutečně prokáže, bude to v řádu jednotek možná desítek miliard korun, pomůže to státnímu rozpočtu a nezvýší se kvůli tomu daně, tak je to snesitelná zátěž. Ale nesmí to dopadnout tak, že bude práce navíc, postupně se bude navyšovat a ve finále se nevybere více daní," dodává.

Opatření má platit od roku 2016

Kontrolní výkaz s údaji z daňových dokladů budou muset podle normy posílat plátci DPH finančním úřadům od roku 2016. Půjde o elektronický formulář, který budou posílat finančnímu úřadu do 25. dne následujícího měsíce.

Občanští demokraté neprosadili svůj návrh, aby se kontrolní hlášení vztahovala pouze na podnikatele s měsíčním obratem nad milion korun a podávalo se čtvrtletně. Předseda ODS Petr Fiala zavedení kontrolního hlášení kritizoval s tím, že zatíží podnikatele a lepší výběr daní nezajistí. Také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že navrhovaná opatření žádný účinnější výběr daní nepřinesou.

Kalousek po hlasování vyčetl vládní většině, že zatížila drobné podnikatele a živnostníky zbytečnou administrativou. Podle předsedy Úsvitu Tomia Okamura to posílí šedou ekonomiku.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme