Vánoční půjčky jsou oblíbené. Vzdor problémům některých lidí se splácením

Češi letos za vánoční dárky chtějí utratit v průměru šest tisíc korun, tedy zhruba o pět set korun víc než loni. Většina se však vejde do pěti tisíc. Vyplývá to z průzkumu pro společnost GE Money Bank. Ne všichni ovšem dárky zaplatí z vlastních úspor. Lidí, kteří se kvůli Vánocím zadluží, přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárky. Ilustrační foto

Vánoční dárky. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange, juliaf

Loni si Češi v předvánočním období – tedy od října do prosince – půjčili od nebankovních institucí skoro deset miliard korun. Vedou hlavně spotřebitelské úvěry.

„Průměrná částka spotřebitelských úvěrů je cca 30 tisíc. Největší část si však lidé půjčují na osobní automobily, což představuje asi čtvrtinu. Další zboží, na které si lidé půjčují, je elektronika do domácností, počítače, mobily,“ vysvětluje Blažena Valkošáková z České leasingové a finanční asociace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu Čechů o půjčky v předvánočním období se zajímala redaktorka Zuzana Švejdová

Zhruba od listopadu začínají bankám i nebankovním společnostem „žně“. V porovnání s ostatními měsíci zájem o půjčky narůstá i o několik desítek procent.

„Vánoce, které mají představovat nějaký svátek klidu a podobně, by se určitě obešly i bez nějakých drahých dárků. Když už si člověk rozhodne vzít úvěr, tak je potřeba, aby si představil, co se může stát, když přestane být schopen splácet – může přijít o zaměstnání a podobně,“ upozorňuje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Češi si zvykli používat kreditní karty a roste také zájem o splátkový prodej. Některé obchody dokonce lákají zákazníky na možnost splatit účtenku za zboží až po Vánocích. Před tím ale finanční experti varují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předvánočních půjčkách mluvil i Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni

„Kreditní karty před Vánoci hrají velkou roli, stejně tak jako kontokorenty u spotřebitelských úvěrů. Je třeba na to dát pozor. Karta a kontokorent je vždycky nejdražší způsob financování,“ říká David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

Kreditní karty rozmlouvá také Daniel Hůle: „Společnosti dopředu spoléhají na to, že alespoň část jejich klientů nestihne vrátit peníze v bezúročném období, a pak naopak ten úrok je mnohem vyšší než u standardních spotřebitelských úvěrů.“

Každý desátý má problémy splácet

Do problémů se ovšem může člověk dostat, i když si vezme „klasickou“ půjčku. Za zdánlivě výhodnou nabídkou se totiž může skrývat půjčka s vysokými úroky. Lidé by si proto měli dávat pozor na to, co podepisují.

Obezřetnost je na místě i u takzvaných rychlých půjček přes internet, které často využívají mladí lidé. Ty jsou podle Davida Šmejkala nejrizikovější.

„Jsou to v uvozovkách poměrně snadné peníze, ale v tom splácení, tam je oříšek. V případě, že se klient zpozdí, byť jen velice málo, naskakuje veliké penále. Pokud chce změnit splátkový kalendář, zase jsou zde veliké poplatky a úroky dosahují řádu tisíců,“ varuje Šmejkal.

České domácnosti v současnosti dluží bankám a finančním institucím více než jeden bilion korun. Ne všichni však dluhy řádně splácí. Do problémů s placením se dostává zhruba každý desátý člověk.

kov, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme