Nezaměstnanost v Česku klesá. V říjnu hledalo práci 519 tisíc lidí

Lidí bez práce v Česku ubývá. Minulý měsíc si zaměstnání hledalo zhruba 519 tisíc lidí. Tedy o 9,5 tisíce méně než v září. Říjen byl měsícem s vůbec nejnižší nezaměstnaností v letošním roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Míra nezaměstnanosti se minulý měsíc podle očekávání snížila o dvě desetiny procentního bodu na 7,1 procenta. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se počet lidí, kteří hledali práci, snížil téměř o 2 procenta.

Ke snižování nezaměstnanosti v Česku pomáhá postupné oživování ekonomiky. S tím, jak se daří hospodářství, se v podnicích zvyšuje i počet volných pracovních míst.

Podle odborníků trhu práce nahrává i to, že během léta a částečně i podzimu obvykle roste množství sezonních prací. Ale tento vliv bude koncem roku postupně slábnout, a tím zřejmě opět mírně vzroste nezaměstnanost. Nárůst by už ale neměl být velký, analytici ho odhadují v rozmezí jedné až dvou desetin procenta.

Stále nízká inflace

Nezaměstnanost je propojená s inflací. A ta je v Česku stále na nižší úrovni, než se čekalo. V říjnu podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu se spotřebitelské ceny meziročně zvýšily stejně jako v září - tedy o 7 desetin procenta.

Proti nízké inflaci vyrazila před rokem do boje Česká národní banka. Oslabuje korunu, aby její kurz udržovala poblíž hladiny 27 korun za euro.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v říjnu opět v Ústeckém kraji, a to 10,5 procenta. Druhá nejvyšší nezaměstnanost byla v Moravskoslezském kraji, kde činila 9,5 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl tradičně v Praze, a to 5,1 procenta.

Mezi jednotlivými regiony byla nezaměstnanost nejnižší v okrese Praha-východ (3,3 procenta), na Prachaticku (4 procenta) a na Benešovsku a Pelhřimovsku (shodně 4,1 procenta).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných měly Mostecko (12,7 procenta), Ústecko (12,5 procenta) a Bruntálsko (12,3 procenta).

Míra nezaměstnanosti v ČR v říjnu 2014 v okresech | Foto: ČTK

Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR od října 2013 do října 2014 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme