Elektřina pro domácnosti příští rok zlevní, náklady na plyn se zvýší

Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti klesne pro příští rok o 1,2 procenta. Oznámil to Energetický regulační úřad (ERÚ). Konečnou cenu pro spotřebitele určí až dodavatelé. Náklady domácností na plyn naopak vzrostou o 1,18 až 4,74 procenta. Podle toho, k čemu lidé plyn využívají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická zásuvka

Elektrická zásuvka | Foto: Ladislav Bába

„Jsem ráda, že se nám v době, kdy regulované ceny v Evropě spíše stoupají, podařilo udržet opačný trend a již druhý rok po sobě dochází k jejímu snížení," uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„Spolu s poklesem neregulované složky elektřiny mohou domácnosti ušetřit stovky korun i v roce 2015,“dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Regulovaná cena elektřiny příští rok klesne, plyn naopak zdraží. Oznámil to ERÚ, jeho mluvčí Jiří Chvojka byl hostem ČRo

Regulovaná složka elektřiny, kterou stanoví cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, tvoří více než polovinu konečné ceny elektřiny. Její součástí je například poplatek za přenos a distribuci.

Podle ERÚ se na snížení regulované ceny elektřiny pozitivně podepsal pokles tržních cen silové elektřiny. Ta je neregulovanou složkou konečné ceny a dodavatelé si ji určují sami.

„Pokud dojde k tomu, co předpokládáme, tedy, že bude cena silové elektřiny dál klesat zhruba o pět procent, pokles ceny pro domácnosti by se měly v roce 2015 pohybovat na úrovni tří procent,“ přiblížil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka s tím, že to závisí to na tom, jakou mají domácnosti smlouvu s dodavateli.

Celkové náklady domácností na plyn se naopak zvýší, a to podle využití o 1,18 až 4,74 procenta. Podle ERÚ mírné zvýšení regulovaných cen plynu způsobily hlavně dva faktory: teplá zima, kdy došlo ke snížení spotřeby plynu, a skokové zvýšení cen v rámci takzvané služby flexibility.

„Velká část navýšení ceny za přepravu plynu je tvořena nárůstem, který podle nás vznikl na základě kartelových dohod některých firem při takzvané službě flexibility. Proto jsme se také obrátili na Antimonopolní úřad, aby prověřil, jestli skokové pětinásobné zvýšení cen bez reálného důvodu není kartelová dohoda,“ upozornil Chvojka.

Změny regulovaných cen plynu dle distribučních území | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme