Nové jaderné bloky možná postaví firma, kterou vyčlení polostátní ČEZ

Výstavbu nových jaderných bloků v Česku může mít na starosti samostatná firma, kterou na to vyčlení polostátní Skupina ČEZ. Radiožurnálu to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Není ale jisté, jestli společnost bude čistě vlastněná státem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

O návrhu Mládek jedná s ministerstvem financí. Vládě ho předloží koncem ledna.

„O tom, kdo postaví ten blok nebo bloky, se v tuto chvíli vede intenzivní debata. Vedle varianty, že to dostaví ČEZ, je ve hře i ta, že bude vytvořená dceřiná společnost, která se bude zabývat jen výstavbou jednoho nebo dvou bloků,“ řekl Jan Mládek.

Nevyloučil ani variantu, že by dostavbu provedla čistě státní firma. Řekl ale, že tato možnost je upozaděna. „Jednodušší je, když ČEZ něco vyčlení do dceřiné společnosti, než kdyby musel staveniště prodávat státu,“ vysvětlil.

Poté by se podle něj mohl stavět jeden blok v Temelíně nebo Dukovanech.

„Pracujeme i na tom, abychom byli připravení na možnost vyčlenit tento projekt do zcela samostatné společnosti,“ potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ navíc stále pracuje i na projektu výstavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme