Guvernér ČNB Singer odmítá spekulace kolem intervencí vůči koruně

Česká koruna přestala oslabovat. Tento týden klesla vůči dolaru na nenižší kurz za posledních devět let. K euru to bylo za šest roků. Podle analytiků koruna padala kvůli obavám z dalších intervencí České národní banky. Její guvernér Miroslav Singer ale jakékoliv spekulace o dalších zásazích odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

„Krátkodobý vývoj měny je víceméně náhodný jev, kdy se obchodníci s měnami snaží uhodnout, co udělají jiní obchodníci a posunout měnu stejným způsobem, aby na tom vydělali. Hledat za tím nějaké složité historie za týden, dva, nemá smysl,“ poznamenal v Ranním interview Radiožurnálu guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj kurzu koruny komentoval v Ranním interview Radiožurnálu guvernér ČNB Miroslav Singer

Odmítl spekulace, že centrální banka znovu intervenuje, aniž by o tom dala vědět. „To je naprostý nesmysl. Zveřejňujeme stavy našich rezerv s tuším 10 denním zpožděním. Takže tam bude vidět, že se nic takového se neděje.“

Singer také neví o žádném prohlášení na sociálních sítích, za kterým by podle některých analytiků mohla stát centrální banka. „Nevím, o čem mluvíte,“ reagoval guvernér.

Další zásah proti koruně není teď podle šéfa ČNB nutný. Koruna zastavila pád

Číst článek

„Včera jsem shodou okolností zveřejnil blog, ve kterém více méně vysvětluji rozhodnutí z konce loňského roku, kdy jsme už v prohlášení bankovní rady říkali, že v tuto chvíli nevidíme jako nutné měnit kurzový závazek, který máme, to znamená, že nenecháme posílit korunu nad 27 korun za euro,“ připomněl Singer.

ČNB od spuštění intervencí v listopadu 2013 pravidelně prohlašuje, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ale ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.
Pramen: ČTK

Vzápětí po zveřejnění na blogu posílila česká koruna o 30 haléřů k euru a asi o 20 haléřů k dolaru.

Odhadovat krátkodobý vývoj kurzu nemá podle guvernéra příliš smysl, protože v období dnů a týdnů je tažený sentimenty obchodníků.

„Řekli jsme, že kurz nad 27 necháváme volně plavat. Obecně máme dlouhodobě politiku, že se nevyjadřujeme ke kurzu a jeho aktuálnímu vývoji ze dne na den,“ poznamenal Miroslav Singer.

Deflační rizika: druhotné projevy propadů cen ropy a potravin a situace v eurozóně

„Důležité je si uvědomit, že my měnovou politikou ovlivňujeme vývoj za rok, rok a půl. To znamená, že to, co se teď aktuálně stane, už jsme určili řádově před rokem, rokem a půl. A nemá cenu se tím nechat dramaticky ovlivňovat, musíme se dívat se dopředu.“

Propad světových cen ropy považuje Singer za pozitivní krátkodobý jev pro českou ekonomiku.

„Stejně tak jsou ceny tažené dolů slušnou loňskou úrodou. Takže jediné, co nás trápí a co může vést k úvahám o tom, jestli nám hrozí dlouhodobá deflace, nebo ne, jsou buď druhotné důsledky propadu cen ropy, nebo slušné úrody.“

„A pak je tam dlouhodobější jev, kterým je deflační situace eurozóny, do které se pomalu dostává, ale tam má cenu počkat, jak na to bude reagovat Evropská centrální banky,“ zdůraznil v Ranním interview Radiožurnálu guvernér ČNB Miroslav Singer.

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Milan Kopp, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme