Soud zrušil povolení na těžbu uhlí v části lomu Vršany

Společnost Vršanská uhelná musí zastavit práce minimálně v části uhelného lomu Vršany na Mostecku. Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí baňského úřadu, které povolovalo otvírku lomu se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice. Dal tak za pravdu občanskému sdružení Kořeny. Vršanská uhelná patří do skupiny Czech Coal Pavla Tykače.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhelné rypadlo

Uhelné rypadlo | Foto: Daniel Mrázek

Soud zrušil rozhodnutí baňského úřadu, které povolovalo otvírku lomu se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice.

„To znamená, že od právní moci tohoto rozhodnutí nesmí být v tomto úseku prováděna těžba,“ vysvětlila rozhodnutí pražského městského soudu jeho mluvčí Markéta Puci.

Člen sdružení Jan Rovenský říká, že důvodů k žalobě bylo několik.

„Možná úplně nejzákladnější motivací bylo, že úřady báňské správy odmítly podmínku ministerstva životního prostředí, že uhlí z Vršan má být přednostně dodáváno teplárnám.“

Podle Rovenského by měl rozsudek znamenat zastavení těžby v celém uhelném dolu.

Mluvčí skupiny Czech Coal Group David Vidomus to odmítá s tím, že rozhodnutí se dotklo pouze dobývacího prostoru Slatinice.

„Ministerstvo stanovilo v rámci stanoviska EIA několik podmínek, které potom následně báňský úřad nezohlednil při povolení báňské činnosti,“ poznamenal ministr životního prostředí za hnutí ANO, Richard Brabec.

Podle něho některé podmínky nebyly podle soudu dodrženy. „ A teď je otázka, jakým způsobem to báňský úřad nově zohlední.“

Vršanská uhelná, která zaměstnává zhruba 600 lidí, zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě se zásobami uhlí s nejdelší životností v ČR v rámci územních limitů.

V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let do vyuhlení lomu Vršany.


Zvětšit mapu

Tomáš Šácha, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme