Silný dolar zdražuje exotické dovolené. Ceny zájezdů můžou vzrůst až o desetinu

Cestovní kanceláře se chystají zdražit zájezdy do zemí, kde se platí dolarem. Týká se to hlavně Spojených států, Latinské Ameriky a některých zemí Karibiku, Asie a Afriky. Tedy zemí, kam Češi s oblibou jezdí na zimní dovolenou k moři. Důvodem je výrazný růst kurzu americké měny k české koruně. Zákon dokonce umožňuje požadovat doplatky za už prodané zájezdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pláž Copacabana, kde se má na LOH 2016 závodit například v Triatlonu, podle úřadů znečištěná není

Pláž Copacabana, kde se má na LOH 2016 závodit například v Triatlonu, podle úřadů znečištěná není | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Před třemi měsíci stál dolar necelých 22 korun, dnes je to skoro o tři koruny víc.

„Na to už cestovní kanceláře musí reagovat a s největší pravděpodobností většina z nich své zájezdy zdraží. Většinou mezi 7 a 10 procenty, záleží na typu zájezdu,“ říká šéf Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli silnému dolaru některé cestovní kanceláře zdraží cestování do zahraničí. Více zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

„Ze zákona můžeme zdražit i zájezdy, které se už prodaly. Zákon nám říká, že v případě, že kurz se změní o víc než 10 procent, máme právo přesunout tento výkyv směrem ke klientovi. Předpokládám, že se to každá cestovní kancelář bude snažit dělat co nejméně, protože to samozřejmě poškodí klienty, kteří si už zájezd koupili,“ doplňuje.

Cestovní kancelář Fischer podle Jana Osúcha zpětně zdražovat nebude, ceny ale upraví.

„Nikdy ještě v historii žádná cestovní kancelář k takovému kroku nepřistoupila, ani my to rozhodně neplánujeme, nebudeme zdražovat dodatečně ceny dovolených. Samozřejmě bedlivě sledujeme, jak posiluje dolar a to musí mít dopad - v této chvíli především na ceny exotických dovolených,“ říká Osúch.

„Většinu služeb v destinacích i hotelové kapacity nakupujeme v dolarech a takto velký posun kurzu už je na hranici naší únosnosti. Proto už během února budeme přeceňovat a upravovat ceny některých exotických zájezdů,“ potvrzuje Jan Osúch.

Podraží i zájezdy kupované v Německu

Podle Petra Šatného z Alexandrie levnější nejsou ani zájezdy kupované v Německu. Dolar totiž posílil nejen vůči koruně, ale i vůči euru.

„Ta exotika podraží i pro německé cestovní kanceláře. To znamená i pro české klienty, kteří nakupují v Německu, bude ta exotika dražší. Samozřejmě některé zájezdy se dají nakoupit levněji v Německu, některé v Česku,“ poznamenává Šatný.

„V případě odletu z Německa potom tu cenu samozřejmě zvýší i doprava do Německa, parkování. Jsou to časové náklady, protože ta cesta se prodlouží. Takže je důležité zvážit i toto,“ upozorňuje.

Středomoří se nynější zdražování nedotkne

Pro zdražení letních zájezdů do Středomoří důvody nejsou. Se silnějším eurem vůči koruně už cestovní kanceláře v katalozích na léto počítaly.

„Zatím se zdá, že i v letošním roce se potvrdí trend, že lidé se stále více přiklání k předprodejům, než aby si kupovali dovolenou v last minute. Opět máme výrazný nárůst předprodejů, v podstatě čtvrtinový. K nejprodávanějším destinacím patří řecké ostrovy a Turecko, následuje je Španělsko a také Egypt,“ dodává Jan Osúch z cestovní kanceláře Fischer.

Loni vyjely s českými cestovními kancelářemi do zahraničí 2 miliony 100 tisíc lidí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme