ČNB neukončí režim intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016

Bankovní rada České národní banky oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Dosud centrální banka deklarovala, že neukončí intervenční režim dříve než v roce 2016. Po jednání bankovní rady to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

V případě potřeby vedení banky nevylučuje ani další oslabení koruny, řekl Singer:

„Česká národní banka je připravena posunout hladinu kurzového závazku, pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky, obnovení rizik deflačního vývoje české ekonomiky a systematický pokles inflačního očekávání.“

To by znamenalo posunutí závazku udržovat korunu poblíž hranice 27 korun za euro na slabší hodnoty. Nyní k tomu ale není důvod. Bankovní rada nevidí žádné velké tlaky na to, aby výrazně klesaly ceny, a oslabení české měny výrazně nad úroveň 27 korun za euro není nutné.

Singer rovněž zopakoval, že následný návrat do standardního režimu měnové politiky nebude znamenat posílení kurzu na úroveň před zahájením intervencí.

Samotná nově zveřejněná prognóza počítá se stabilitou tržních úrokových sazeb na stávajících velmi nízkých úrovních a používáním kurzu jako nástrojem měnové politiky do konce roku 2016.

Vývoj ekonomiky má být lepší

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Zlepšila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta.

V předchozí listopadové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,5 procenta a v roce 2016 o 2,8 procenta.

„Hospodářský růst máme nastartovaný, to si myslím, že je docela zřetelné. Prognóza ho naopak upravuje ještě směrem nahoru. Česká ekonomika se od listopadu 2013 evidentně posunula v rámci Evropy. Posunula se ze spodní třetiny zemí podle růstu do horní třetiny. Netáhne nás tedy vnější prostředí, naopak. Navzdory vnějšímu prostředí do značné míry rosteme,“ uvedl Singer.

Výrazně nižší inflace

Odhad vývoje inflace ČNB výrazně snížila. V prvním čtvrtletí roku 2016 počítá centrální banka s inflací 1,1 procenta a ve druhém čtvrtletí 2016 s inflací 1,6 procenta.

V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude v této době již nad inflačním dvouprocentním cílem.

Předpokládaný výrazný pokles cen pohonných hmot a rovněž regulovaných cen, ve kterých se postupně promítne propad cen energetických komodit na světových trzích, posune inflaci ve třetím čtvrtletí dočasně až do mírně záporných hodnot.

V příštím roce, který je pro ČNB relevantní pro rozhodování o současném nastavení měnové politiky, se však podle bankéřů celková inflace zvýší a ve druhé polovině roku 2016 se dostane k dvouprocentnímu cíli.

Přesné údaje o vývoji inflace za leden zveřejní Český statistický úřad příští týden v pondělí.

V případě vývoje ekonomiky v loňském roce centrální banka odhad zhoršila na 2,3 procenta z předchozích 2,5 procenta.

ČNB v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky | Foto: ČTK

ČTK, Petra Hosenseidlová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme