Prezident Zeman nechce v bankovní radě ČNB lidi, kteří podporují devalvaci koruny

Prezident Miloš Zeman nebude do bankovní rady České národní banky jmenovat lidi, kteří podporují intervence oslabující korunu. Řekl to při návštěvě Královéhradeckého kraje při diskusi se zastupiteli. Zeman centrální banku za devalvaci koruny dlouhodobě kritizuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

"Naštěstí prezident jmenuje členy bankovní rady a v roce 2016 může jmenovat i nového guvernéra centrální banky," uvedl Zeman a dodal:

"Udělám vše pro to, aby v této ctihodné instituci napříště seděli lidé, kteří nebudou dělat zbytečné experimenty s českou ekonomikou. A kteří budou podporovat vstup České republiky do eurozóny, což je věc, kterou si přeje velká většina našich podnikatelů."

Přehrát

00:00 / 00:00

O prohlášení Miloše Zemana o tom, že nebude do bankovní rady ČNB jmenovat lidi, kteří podporují intervence oslabující korunu, mluvil hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek

Prezident v Hradci zopakoval svůj názor, že ČNB provedla devalvaci proto, aby oddálila vstup ČR do eurozóny, protože při tomto vstupu by ztratila část svých kompetencí. Devalvace je podle Zemana ekonomicky neefektivní.

Do konce svého mandátu jmenuje Zeman ještě čtyři ze sedmi členů rady ČNB, včetně guvernéra.

„Myslím si, že toto prohlášení je poměrně zásadní zásah do nezávislosti, a tedy i důvěryhodnosti centrální banky a její měnové politiky. Pro mě jsou podobná vyjádření jasným signálem pro to, že by se konečně měla otevřít seriózní debata o změně způsobu jmenování členů bankovní rady,“ říká hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

„Tato debata tady již několikrát proběhla, ale nikdy nevyústila v žádoucí konec. Česká republika je výjimkou v tom, jak jsou u nás jmenováni členové bankovní rady. Kde vše závisí na libovůli jednoho člověka. Prakticky v žádné jiné civilizované zemi takovýto proces takto neprobíhá,“ dodává Marek.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme