Prodej sudového vína možná omezí přísná regulace. Drobní prodejci vín protestují

Ministerstvo zemědělství chce výrazně omezit prodej nekvalitního vína, které je v Česku k dostání třeba i v drogeriích nebo trafikách. A často neodpovídá očekávání zákazníků. Kvůli tomu, ale taky ve snaze zabránit rozsáhlým daňovým únikům proto resort chystá opatření zaměřená proti stáčenému vínu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vinotéce (ilustr.obr.)

Ve vinotéce (ilustr.obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Nejlevnějšího vína ze zahraničí se přitom dováží stále víc. A jeho cena je výrazně nižší, než za kolik ho dokážou vyrobit čeští a moravští vinaři.

Například nejlevnější sudové víno ze Španělska se vozí i za 15 korun za litr. Tuzemští vinaři vyrábějí litr sudového vína průměrně za 31 korun za litr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané novele vinařského zákona, která by omezila prodej sudového vína, mluvil Jiří Maděřič z Vinařské asociace

Ministerstvo zemědělství podle Mladé fronty Dnes přišlo s návrhem, že by se od příštího roku dalo stáčené víno koupit pouze u vinařů. Ve vinotékách by mohlo být víno pouze ve skle nebo stáčené v PET lahvích či ve speciálních desetilitrových vacích. To je i možnost podporovaná Svazem vinařů.

„Je zajímavé, že když skončila metanolová aféra, najednou jak houby po dešti vyrostlo množství stáčíren sudového vína, které nejsou kontrolovatelné. Jen za poslední dobu zhruba tisícovka míst, které kontrolovala inspekce, nebyla zaregistrována. Takže kontrolní orgány ani neví, že v tabáku nebo květinářství se prodává sudové víno, většinou pochybné kvality. Je potřeba se k tomu nějak postavit,“ vysvětluje Jiří Čábelka, viceprezident Svazu vinařů ČR.

Kritika malých vinařů

Majitelé vinoték a hlavně malí vinaři ovšem připravované změny kritizují. Menší výrobci vína to vnímají jako celkový zákaz prodeje sudového vína.

„Novela se nám nelíbí nejen kvůli sudovému vínu. Tím zákonem se mění i další věci. Ale sudové víno je ožehavým tématem, protože brutální omezení jeho prodeje by znamenalo konec velké části odběratelského řetězce pro malé a střední vinaře, které své prodeje realizují hlavně prostřednictvím vinoték,“ říká Jiří Maděřič z Vinařské asociace.

„Podle nás není největší problém ani tak v obalu, jestli je to sudové, nebo lahvové víno. Problém je, pokud hříšník, který šidí, není potrestán,“ pokračuje Maděrič s tím, že většina prohřešků jde opakovaně na vrub několika málo firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zastáncem omezeného prodeje sudového vína je Jakub Šebesta, bývalý ministr zemědělství, mnohaletý ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a kontrolor vína

„Pokud nechceme podporovat prodej jen v řetězcích, a tím pádem odrovnat spoustu malých a středních vinařských firem, musíme udržovat i síť vinoték. U sudového vína se můžeme bavit o tom, zda je kvalitní, či ne, ale na jiné úrovni,“ dodává Maděrič.

Podle vinařů by stačilo zpřísnit kontroly drogerií a květinářství, kde často prodávají vína nejasného původu a kvality.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se ale na ty to prodejny zaměřuje dostatečně, tvrdí její mluvčí Pavel Kopřiva:

Zhruba každý třetí sud vína je v Česku pančovaný, tvrdí ministr Jurečka

Číst článek

„I tato výdejní místa jsou SZPI kontrolována. Inspekce zde zjišťuje poměrně významné procento vín, která jsou nějakým způsobem falšovaná.“

Také podle spolumajitele pražské vinotéky Petra Ritticha by se měl především zpřísnit dohled nad prodejci vín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo chce omezit prodej sudového vína. Mezi některými majiteli vinoték už se ale začala šířit petice. Natáčel Martin Karlík

„Myslím, že to je ta hlavní cesta, kudy by se mělo jít. Ať se klidně kontroly zpřísní, ať jsou opravdu adresné a ať jsou postihy opravdu velice tvrdé. Není potřeba to zakazovat, jen zlepšit kontroly,“ dodává Rittich.

Pokud by vinotéky přišly o sudová vína, tak by to pro ně bylo zcela zásadní, domnívá se spolumajitel vinotéky.

„Museli by hledat náhradní řešení a vymýšlet nějaké nové věci. Každopádně by to bylo pro některé určitě likvidační,“ podotýká Rittich.

Připravovaná změna se tedy nelíbí majitelům vinoték ani některým jejich zákazníkům, proto začali proti zákazu prodeje sudového vína podepisovat petici.

Místní víno je opravdu znamenité | Foto: Jan Šmíd

„Na posledním jednání bylo domluveno, že by se víno mohlo prodávat v sídle vinaře, v jeho provozovnách, ve vinárnách a vinotékách, které splňují určité hygienické normy. Bylo by to nahlášeno a inspekce by věděla, kde taková provozovna je,“ odráží kritiku Čábelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zemědělství chce výrazně omezit prodej nekvalitního vína. Mluvil o tom viceprezident Svazu vinařů Jiří Čábelka

„Nedá se říci, že všechna sudová vína jsou špatná, ale zjištění potravinářské inspekce z poslední doby jsou alarmující, ať už jde o falšování, pančování nebo prodej vína neznámého původu,“ uvádí Jakub Šebesta, bývalý ministr zemědělství, mnohaletý ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a kontrolor vína.

Podle něj jen posílení inspektorů problém nevyřeší: „Osobně se domnívám, že prodej sudového vína by měl být v zařízení vinaře, který víno vyrábí. To neznamená, že to musí být jen v místě výroby. On může mít svoji vinotéku tam, kde je byznys zajímavý. Z hlediska kontroly se tam ale dá velmi dobře dosledovat původ vína a výrobce si žádné podvody nedovolí.“

Blanka Černá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme