Investice do diamantů láká stále více lidí. Češi za ně ročně utratí miliardy korun

Zájem o diamanty každým rokem stoupá. Jen loni za ně lidé po celém světě utratili rekordní sumu - v přepočtu zhruba 2 biliony korun. Vedle nákupu tradičních šperků roste i obliba investičních diamantů. Majiteli může takový vklad přinést až pětinové zhodnocení ročně. Diamanty jsou ale často cílem padělatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diamant z jihoafrického dolu Cullinan (Premier Mine)

Diamant z jihoafrického dolu Cullinan (Premier Mine) | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Robert Lavinsky

„Pokud hledáte nástroj, do kterého můžete investovat tak, abyste ho zachoval v horizontu 10 až 15 let, je to určitě ideální varianta. Je malý, není náročný na přepravu, dá se dobře uložit,“ popsala výhody diamantu Erika Lori, která se naukou o drahých kamenech, tedy gemologií, zabývá.

„Už i menší kameny se jeví jako dobrá investice, protože je po nich velká poptávka, takže rok od roku cena stoupá,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na možnosti investování do diamantů se ptala Zuzana Švejdová

Zatímco šperky začínají na tisícových částkách, na pořízení investičních diamantů jsou třeba statisíce.

Cenu ovlivňuje pět faktorů - karátová váha, čistota, barva, kvalita výbrusu a certifikát. Lidé ale můžou investovat i s daleko menším obnosem.

„Spouštíme na trh České republiky unikátní produkt investovat do diamantů po malých částkách. Už od sumy 1500 korun měsíčně,“ vysvětlil majitel významné šperkařské firmy Luboš Říha.

Na trhu s diamanty se objevují i padělky. Podvodníci nahrazují diamanty levnějšími kameny nebo třeba sklem. Laik ale jejich pravost většinou nerozezná.

„Přijdou klienti, kteří přes internet nakoupili diamant, pak jsme zjistili, že to diamanty nebyly. Byly to v lepším případě monzonity, v horším případě vyloženě syntetická náhražka,“ uvedla Erika Lori.

Podle Jaroslava Jiránka z České gemologické laboratoře neplatí ani často mylné poučky, jak pravý diamant odlišit od padělku.

„Často lidi si myslí, že když kámen rýpne do skla, bude to diamant, ale to tak není. Do skla se dá rýpnout i křemenem,“ upozornil.

A falšují se i certifikáty. K ověření proto lidé můžou využít třeba specializované gemologické laboratoře.

Diamant | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme