Česko splnilo jednu z hlavních podmínek k čerpání stovek miliard z evropských fondů

Evropská komise přijala český závazek ohledně dokončení podoby služebního zákona. Česko tím splnilo jednu ze základních podmínek k tomu, aby mohlo čerpat další stovky miliard korun z evropských fondů. Podle informaci Radiožurnálu to předseda komise Jean-Claude Juncker potvrdil v dopise premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce vytvořit nový fond, který má přilákat miliardové investice do zemí Unie

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce vytvořit nový fond, který má přilákat miliardové investice do zemí Unie | Foto: European Commission Audiovisual service

Komise přijetí služebního zákona vyžaduje kvůli zajištění nezávislosti úředníků na politicích. Premiér Sobotka se osobně zaručil, že Česko zákon a všechny jeho prováděcí předpisy včas přijme.

Komise teď tento závazek akceptovala a nemělo by tak nic bránit tomu, aby schválila i jednotlivé operační programy. Česko v rámci nich může vyčerpat stovky miliard na podporu dopravy, vědy nebo školství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti okolo služebního zákona a jeho přijetí v EK přiblížil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Reakci Evropské komise přivítala ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová.

„Česká republika byla popotahována Evropskou komisí, že jsme byli jediný členský stát, který zákon o státní službě neměl. To, že se koncem loňského roku schválil, považují za značný úspěch. Splnili jsme tím předběžnou podmínku ze strany Evropské komise,“ uvedla Šlechtová.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy sice ještě zbývá doladit některé věci, ale ty už čerpání neohrožují.

„Vedeme diskuse okolo otázky veřejných zakázek, dotahujeme drobnosti v oblasti programu Technická pomoc a sotfwaru, který je k tomu určený, ale to jsou opravdu technikálie,“ poznamenal Prouza.

Ani to, že se služebním zákonem bude zabývat Ústavní soud podle něj věc nezkomplikuje.

„Žaloba k Ústavnímu soudu nemá odkladný účinek, navíc ta část, která je napadena, není něco, co by zásadně měnilo způsob fungování státní správy. To, co bylo důležité, že máme garance pro státní úředníky v tom, jak budou fungovat v systému, to, že budeme mít nastaven transparentní systém odměňování, tak to jsou věci, které jsou už pevně dané a ani Ústavní soud na tom nemlže nic změnit,“ dodal Prouza.

Vojtěch Berger, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme