Zisk ČEZu loni klesl o víc než třetinu, společnost vydělala zhruba 22 miliard korun

Energetické skupině ČEZ loni klesl zisk i tržby. Čistý zisk se meziročně snížil o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Většinovým akcionářem ČEZu je stát. Přes ministerstvo financí drží 70 procent akcií společnosti. Výsledky hospodaření by mohly ovlivnit i výplatu dividend.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ČEZ se dlouhodobě potýká s nízkými cenami elektřiny na evropském trhu, s levnými povolenkami a loni se přidaly i rozmary počasí.

Teplá zima snížila spotřebu a sucho omezilo výkon vodních elektráren. Přesto si podnik dokázal s potížemi dobře poradit, hodnotí generální ředitel společnosti Daniel Beneš.

„Musím říct, že se nám už v loňském roce dařilo velmi významně šetřit v našich stálých provozních nákladech. Byť jsme si předsevzali, že v letošním roce ušetříme 6 miliard, tak se nám to dařilo už loni. To bylo hlavní pozitivum,“ upřesňuje Beneš a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Mírná zima a levnější elektřina. To jsou hlavní důvody, proč největší české energetické skupině ČEZ loni klesl čistý zisk

„Hlavní negativum je samozřejmě setrvalý trend klesajících cen elektřiny. Nicméně výsledky jsou nad očekávání a my jsme spokojeni.“

Analytici oceňují, jak se podnik vyrovnává s dlouhodobým poklesem cen elektřiny vnitřním snižováním nákladů.

„Už několik let ČEZ vlastně bojuje s poklesem cen elektřiny a vloni s extrémním teplem a suchem. Vcelku se dá říci, že se mu daří úsporou nákladů tyto záležitosti nějakým způsobem potlačovat a z pohledu cash flow hotovost té společnosti znamená, že je tam i pro akcionáře připravena nějaká dividenda. A teď je otázka, jak se vedení společnosti rozhodne valné hromadě navrhnout výši dividendy,“ říká Petr Hlinomaz z BH Securities.

Loni ČEZ vyplácel akcionářům dividendu 40 korun na akcii. Letošní výsledek by podle standardních pravidel naznačoval nižší částku. Analytici odhadují 33 až 35 korun. O dividendové politice rozhodne valná hromada společnosti na jaře.

Skupina ČEZ - zahraniční majetkové účasti | Foto: Český rozhlas

ČEZ také pomýšlí na nákupy majetku v zahraničí. Má na to dostatečně vysoké rezervy. „V tuto chvíli aktivně analyzujeme a zabýváme se aktivy Slovenské elektrárne a vedle toho se snažíme nějakým způsobem sledovat situaci kolem aktiv Vattenfallu v Německu,“ potvrzuje Beneš.

Švédové chtějí prodat čtyři hnědouhelné doly a elektrárny na východě Německa o celkovém výkonu 9000 megawattů a zřejmě také přečerpávací vodní elektrárny v Durynsku. Cena se odhaduje v přepočtu na 56 až 80 miliard korun.

Zájem o koupi má mimochodem také Energetický průmyslový holding, takže se zjevně jedná o zajímavou investiční příležitost.

Jitka Hanžlová, Jakub Vodička, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme