Zeman předpokládá, že Singera nahradí v čele ČNB Rusnokem

Prezident Miloš Zeman oznámil, že současného guvernéra České národní banky Miroslava Singera příští rok nahradí Jiří Rusnok. Ten byl premiérem předchozí úřednické vlády a také ministrem financí v Zemanově vládě. V bankovní radě centrální banky je od loňského března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference po schůzy vlády, Jiří Rusnok

Tisková konference po schůzy vlády, Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek

Prezident potvrdil svého kandidáta do čela ČNB agentuře Bloomberg a MF Dnes.

Hlava státu už delší dobu kritizuje centrální banku za intervenci proti koruně a opakuje, že při jmenování nových členů rady vynechá ty, kdo podporují devalvaci měny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentovo vyjádření ohledně příštího guvernéra centrální banky komentovala na Radiožurnálu bývalá členka rady ČNB Eva Zamrazilová

Teď byl konkrétní, pokud jde o jméno příštího guvernéra. „Já jsem řekl, že to předpokládám u Jiřího Rusnoka,“ uvedl Miloš Zeman.

Česká národní banka odmítla slova prezidenta jakkoli komentovat.

„Pokud se pan prezident v současné době veřejně vyjádřil ohledně jmenování Jiřího Rusnoka guvernérem, pak se tak pravděpodobně stane,“ poznamenala pro Český rozhlas Eva Zamrazilová, bývalá členka rady ČNB a hlavní ekonomka České bankovní asociace.

„Jeho předchůdci, pan prezident Havel ani pan prezident Klaus, to tak nečinili, nicméně je to v plné pravomoci pana prezidenta,“ řekla na otázku, zda je překvapivé, že prezident o budoucím guvernérovi takto otevřeně mluví.

Členy bankovní rady jmenuje a odvolává prezident republiky. Žádný z nich nemůže být v bankovní radě více než dvakrát.

Mandát současného guvernéra Miroslava Singera vyprší příští rok v červenci.

Helena Šulcová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme