Škoda vydělala loni přes 18 miliard korun. Vytvoří až 2300 nových míst

Čistý zisk automobilky Škoda za loňský rok je 18,4 miliardy korun. Meziročně tak vzrostl o polovinu. Společnost loni prodala přes milion aut a kvůli dalšímu rozšiřování výroby plánuje letos zaměstnat více lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Superb

Nový Superb | Foto: Škoda Auto

Plánujeme milion prodaných aut v Evropě a půl milionu v Číně, prozrazuje šéf automobilky Winfried Vahland.

„Jsme na dobré cestě, loni jsme poprvé prodali přes milion. I letošní rok začal růstem, ale nevím, jak se bude vyvíjet situace v Rusku,“ upřesňuje Vahland.

Škoda vyrábí auta nejen u nás, ale také v Indii nebo Číně. Montážní závody má na Ukrajině a v Kazachstánu. Obchodní plány ji ale komplikuje situace v Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Automobilka Škoda loni prodala přes milion aut a vydělala 18,4 miliardy korun. Podrobnosti zjišťoval Petr Jansa

„Je to celková nestálost tamního trhu, objednávek a samozřejmě se k tomu přidávají velké výkyvy v kurzu eura vůči rublu. Ačkoliv tamní trh poklesl o 10 procent, my jsme tržní podíl zvýšili,“ dodává Vahland.

Další trhy, na které se chtějí mladoboleslavští vydat, jsou Egypt nebo Alžír. Jako nejperspektivněji vidí nyní firma turecký trh.

K rozvoji společnosti mají přispět také nové modely aut. Do konce roku se má objevit nástupce Roomsteru a do výroby se už chystá SUV. Automobilka proto přijímá další zaměstnance.

„Vcelku si troufáme vytvořit až 2300 nových pracovních míst. Je to dáno náběhem Fabie, zavedením třetí směny, tam se bude jednat až o 800 pracovních míst, rozšířením výroby ve Vrchlabí o dalších 200 pracovních míst. A hlavně se jedná o rozhodnutí v souvislosti s Kvasinami, které tam přinese až 1300 pracovních míst v průběhu dalších tří let,“ předpovídá člen představenstva Bohdan Wojnar.

Ve třech továrnách škodovky v republice aktuálně pracuje 24 531 lidí, zhruba 1 700 z nich automobily vyvíjí a testuje.

Hyundai Tucson | Foto: Jan Říha

V Česku se auta vyrábí také v továrnách Toyota Peugeot Citroën Automobile v Kolíně a Hyundai v Nošovicích.

„Jedná se o mnohem menší automobilky, i když ne nevýznamné. Co se týče počtu vyrobených vozů, tak jsou zhruba na třetině toho, co vyrábí škodovka. Ročně produkují zhruba 300 tisíc vozidel," popisuje šéfredaktor serveru Automakers.cz Erich Handl a dodává:

„Co se týče zaměstnanosti, tak se jedná ještě o menší firmy. Zaměstnávají zhruba tři až čtyři tisíce lidí.“

Škoda Auto loni zvýšila zisk o 46 procent na 18,4 miliardy Kč | Foto: ČTK

Vývoj prodeje automobilů Škoda 20016 - 2014 | Foto: ČTK

Petr Jansa, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme