O dotace na nový kotel si lidé budou moci zažádat možná už na podzim

Program takzvaných kotlíkových dotací se rozjede ještě v letošním roce. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce budou možná už v září prostřednictvím krajů vypsány první výzvy. Dotační program financovaný z evropských fondů podle něj umožní v nejvíce znečistěných oblastech až 85procentní dotaci na nový kotel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starý kotel na uhlí

Starý kotel na uhlí | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Na kotlíkové dotace půjde celkem devět miliard. Peníze by měly umožnit výměnu až 80 tisíc kotlů. Jedním z nejvíce zvýhodněných krajů bude Moravskoslezský kraj. Ministr Brabec to dnes řekl při své návštěvě Ostravy.

Právě v Moravskoslezském kraji program kotlíkových dotací před třemi lety začal. Na výměnu kotlů šlo jen v tomto regionu 280 milionů korun. O náklady se podělilo ministerstvo životního prostředí s krajem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kotlíkových dotacích mluvil ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec

Problematiku ovzduší v Moravskoslezském kraji bude ministr Brabec řešit v pondělí v Praze i se svým polským protějškem Marciejem Grabowským. Podle odborníků totiž do regionu část znečištění míří právě ze sousedního Polska.

„I v polském příhraničí tvoří kotlíky významný zdroj znečistění. I Poláci částečně realizují projekt kotlíkových dotací. My bychom je rádi inspirovali ještě k větším částkám a větší podpoře,“ řekl Brabec.

Polákům se podařilo vyjednat s Evropskou komisí méně přísné imisní limity. „Výjimka by ale měla končit v roce 2017 a od roku 2018 by měli mít stejné limity jako Česká republika,“ připomněl ministr Brabec.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme